Amnesty International stuurt voor het eerst waarnemers naar VS

© Reuters

De Britse mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft voor de eerste keer waarnemers naar de Verenigde Staten gestuurd. Aanleiding zijn de rellen in het Amerikaanse Ferguson, waar een agent een zwarte tiener doodschoot.

Naar aanleiding van de rellen in het Amerikaanse Ferguson heeft de Britse mensenrechtenorganisatie Amnesty International voor de eerste keer waarnemers naar de Verenigde Staten gestuurd. Dat meldt de organisatie op Twitter.

De waarnemers zullen de activiteiten van zowel politie als betogers in de gaten houden, getuigenissen verzamelen, functionarissen ontmoeten en de zwarte gemeenschap in Ferguson ondersteunen, schrijft een van de delegatieleden in een blogbericht. Daarnaast zullen ze ook de leiders van de betogingen trainen in geweldloos protest.

Steven Hawkins, directeur van Amnesty in de VS, meent dat ‘de mensen van Ferguson vreedzaam mogen protesteren tegen het gebrek aan verantwoording voor de dood van Michael Brown. De Verenigde Staten kunnen niet blijven toelaten dat degenen die de gemeenschap moeten beschermen, degenen worden die de gemeenschap het meest vreest. We laten ons horen als dictators betogers de mond snoeren met bijvoorbeeld een avondklok. Als het in onze achtertuin gebeurt, zullen we ook niet zwijgen.’

Een van de delegatieleden zei aan Buzzfeed dat het verbod op toegang tot de delen van de stad waar de avondklok geldt, tekenend is voor ‘het algemene tekort aan transparantie in het onderzoek’, en had het over een ‘nooit geziene’ actie van de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty International stuurt dertien vertegenwoordigers naar Ferguson. The New York Times berichtte dat Michael Brown op 9 augustus door zes kogels werd neergeschoten. Sindsdien is het opnieuw onrustig in de voorstad van Saint Louis, in de Amerikaanse staat Missouri. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content