Twee Amerikaanse militaire gezagsdragers en een Iraakse hebben tegenover AFP de authenticiteit bevestigd van de brief, ondertekend door generaal William H. Seely. Die voert het bevel over de Amerikaanse militaire operaties in Irak. 'Wij eerbiedigen uw soevereine beslissing die ons ons vertrek gelast', staat ook in het document. Daags tevoren heeft het Iraakse parlement de regering aangepord de buitenlandse troepen te weren uit het land na het doden van onder meer de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad.

'Uit respect voor de soevereiniteit van (...) Irak en zoals gevraagd door het parlement en de eerste minister, zal de Coalitie haar troepen 'herpositioneren' (...) om ervoor te zorgen dat de terugtrekking op een veilige en efficiënte manier verloopt', kan men lezen in de brief. In het kader van de voorberedingen voor die terugtrekking zullen er toenmende vlucht van helikopters zijn boven en rond de Groene Zone in Bagdad, kondigt de generaal ook aan. De VS hadden 5.200 soldaten in Irak tot er vorige week honderden extra aankwamen voor de beveiliging van de Groene Zone.

Twee Amerikaanse militaire gezagsdragers en een Iraakse hebben tegenover AFP de authenticiteit bevestigd van de brief, ondertekend door generaal William H. Seely. Die voert het bevel over de Amerikaanse militaire operaties in Irak. 'Wij eerbiedigen uw soevereine beslissing die ons ons vertrek gelast', staat ook in het document. Daags tevoren heeft het Iraakse parlement de regering aangepord de buitenlandse troepen te weren uit het land na het doden van onder meer de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad. 'Uit respect voor de soevereiniteit van (...) Irak en zoals gevraagd door het parlement en de eerste minister, zal de Coalitie haar troepen 'herpositioneren' (...) om ervoor te zorgen dat de terugtrekking op een veilige en efficiënte manier verloopt', kan men lezen in de brief. In het kader van de voorberedingen voor die terugtrekking zullen er toenmende vlucht van helikopters zijn boven en rond de Groene Zone in Bagdad, kondigt de generaal ook aan. De VS hadden 5.200 soldaten in Irak tot er vorige week honderden extra aankwamen voor de beveiliging van de Groene Zone.