Amerikaanse Huis van Afgevaardigden buigt zich over impeachment Trump

. © Getty Images

De Amerikaanse president Donald Trump kan in de komende uren de eerste worden die voor een tweede keer een ‘impeachment’ oploopt. Hieronder een mogelijke tijdlijn, op basis van nieuwszender CNN.

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn de debatten begonnen over een impeachment van de Republikeinse president Donald Trump. De debatten spitsten zich eerst toe op de regels, waarover dan een stemming volgt. Pas daarna starten de inhoudelijke debatten.

Voorzitster Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden heeft negen impeachment managers benoemd in de poging om president Donald Trump door de Senaat te laten afzetten.

Het betreft negen leden van haar Democratische fractie in het Huis. Ze staan onder leiding van Jamie Raskin, een Afgevaardigde uit de staat Maryland die ook advocaat en grondwetspecialist is. De impeachement managers moeten in het bijzonder de aanklacht tegen Trump verdedigen in de Senaat, zodra het dossier daar is aangekomen.

Het Huis kwam om 15.00 uur Belgische tijd weer bijeen om ongeveer een uur te debatteren over de regels omtrent het ene artikel van impeachement. (Daarover had de Commissie over de Regels het reeds gehad).

Dan volgt een stemming over die regels. Gezien de protocollen in verband met corona kan dit een tijd duren, maar de stemming zou volgens CNN ‘in het begin van de namiddag’ (plaatselijke tijd, voor België zes uur bijtellen) plaatsvinden.

.
.© Getty Images

Dan volgt een debat over het artikel zelf. Het is de bedoeling het staatshoofd aan te klagen voor ‘aanzetten tot opstand’. De uiteindelijke stemming zou dan tussen 21.00 en 22.00 uur Belgische tijd beginnen. Er bestaat bijna geen twijfel over dat het daadwerkelijk tot een aanklacht komt. Zowel CNN als de conservatieve concurrent Fox News denken dat vijf Republikeinen met de Democraten zullen meestemmen.

De stemverhouding omtrent de resolutie inzake het 25ste amendement op de grondwet was 223 voor en 205 tegen. Het Huis telt 435 zetels. De Democraten hebben er 222, de Republikeinen 211 terwijl twee zetels onbezet zijn.

Eenmaal gestemd, zal het Huis van Afgevaardigden het artikel van een impeachment ‘meteen’ doorsturen naar de Senaat, zo heeft meerderheidsfractieleider Steny Hoyer woensdag volgens nieuwszender CNN tegenover verslaggevers gezegd. Preciezer was de Democratische politicus niet.

De Senaat is evenwel niet in zitting bijeen. Het is volgens CNN dan ook zeer waarschijnlijk dat het proces tegen Trump pas na de eedaflegging van Joe Biden zal beginnen. Tenzij Mitch McConnell als fractieleider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat instemt met het verzoek van zijn Democratische collega Chuck Schumer om het hogerhuis vervroegd bijeen te roepen en deze week nog een afzettingsproces te voeren. Volgens CNN is dat weinig waarschijnlijk.

Volgens een uit 2004 daterende resolutie kan de Senaat eerder weer in zitting bijeenkomen indien de meerderheids- en minderheidsfractieleider het daarover eens zijn.

Een woordvoerder van McConnell heeft een bericht in de Washington Post bevestigd dat de politicus uit Kentucky niet bereid is een afzettingsproces te voeren voor de inauguratie van Joe Biden.

Ter zitting prees Hoyer de Republikeinse Afgevaardigde Liz Cheney die heeft gezegd voor impeachment te zijn. Zij is een prominent lid van de Republikeinse minderheidsfractie en de oudste dochter van Dick Cheney die onder de Republikein George Bush jr vicepresident was. Ondertussen hebben zeven Republikeinse afgevaardigden aangegeven te zullen stemmen voor de impeachment van president Trump.

Trump is een gevaar voor het land

De scheidende president heeft zijn aanhangers opgehitst en daarmee een terreuraanval op het Capitool mogelijk gemaakt, zei de Democratische Afgevaardigde Jim McGovern in inleidende opmerkingen. Trump moet voor zijn daden ’tot rekenschap worden gedwongen’. Elke dag dat hij nog langer president is, is hij een ‘gevaar’ voor het land.

Als vooraanstaand lid van de Commissie voor de regels zei de Republikein Tom Cole dat een impeachment het land ‘verder zou verdelen’ en dat de Democraten zich ‘vergissen’. Hij voegde eraan toe te hopen dat er een einde komt aan een ’tumultueuze periode’.

De Republikein Rodney Davis pleitte ervoor niet met een impeachment door te gaan. In de plaats daarvan zou er een commissie over de partijen heen moeten komen die de rellen van vorige week onderzoekt.

Partner Content