'Al-Shabaab krijgt ons niet klein, Kenianen staan dichter bij elkaar dan ooit'

Veel Westerlingen in Naïrobi sloten zich aan bij die bloeddonaties. Ook Bram. © Bram Dierick

Bram Dierick, zoon van gynaecologe en directeur bij de WHO Marleen Temmerman, woont en werkt in Naïrobi. Hij bracht een groot deel van zijn jeugd en tienertijd in Kenia door en hij kent Kenia als geen ander. Hij was op weg naar het winkelcentrum toen de aanval gebeurde.

"Het is echt erg", zegt hij. "Dit is de zwaarste aanslag dat we sinds 1992 hebben meegemaakt en we hebben ze ook niet zien aankomen. Ik denk niet dat 'ons' land dit snel zal kunnen verwerken. Maar de samenhang van de Kenianen is enorm groot. 'We are One' stijgt uit boven eender welke religie, stam of kleur. Honderden, zoniet duizenden, komen toegestroomd om bloed, melk en thee te geven. Als Al-Shabaab denkt dat ze ons hiermee klein krijgt, is het fout. Het heeft net het omgekeerde effect. Alle Kenianen staan dichter bij elkaar dan ooit." (Désirée De Poot)

Honderden burgers staan aan te schuiven om bloed te geven. Zwart, blank, gesluierd of niet.... De solidariteit is enorm. © Bram Dierick

Honderden burgers staan aan te schuiven om bloed te geven. Zwart, blank, gesluierd of niet.... De solidariteit is enorm.

Veel Westerlingen in Naïrobi sloten zich aan bij die bloeddonaties. Ook Bram. © Bram Dierick

Veel Westerlingen in Naïrobi sloten zich aan bij die bloeddonaties. Ook Bram.

Het winkelcentrum wordt leeggehaald. Lichamen van vermoorde slachtoffers worden weggevoerd. © Bram Dierick

Het winkelcentrum wordt leeggehaald. Lichamen van vermoorde slachtoffers worden weggevoerd.