Al 427 doden bij overstromingen Thailand

De overstromingen die Thailand al drie maanden teisteren, eisten al 427 doden.

Ten minste 427 mensen zijn intussen omgekomen bij de overstromingen die Thailand al drie maanden lang geselen. Dinsdag was nog sprake van 385 slachtoffers. Dat melden de autoriteiten.

In Bangkok vielen tot nu toe geen slachtoffers, hoewel verschillende wijken in het noorden en het westen van de hoofdstad al ruim een week onder water staan. Het zakencentrum en financiële hart van de metropool die 12 miljoen inwoners telt, is daarentegen nog niet overstroomd.

Intussen komt er steeds meer kritiek van bewoners van de ondergelopen periferie die de overheid ervan beschuldigen hun gebieden te hebben opgeofferd om het strategische deel van de stad te redden.

Conflict tussen premier en stadsbestuur Bangkok

Premier Yingluck Shinawatra en het stadsbestuur van Bangkok zijn het namelijk niet eens over de manier waarop de enorme hoeveelheden water in het noorden geëvacueerd moeten worden na de bijzonder hevige moessonregens. Yingluck ging immers in op de vraag van de inwoners van het noorden van de stad om het waterniveau in hun wijken te doen dalen door sluizen open te zetten. Die beslissing vond de gouverneur van Bangkok, Sukhumbhand Paribatra, gevaarlijk voor bepaalde industriezones.

Noodtoestand

De staatsleider weigerde ook de vraag van de oppositie in te willigen om de noodtoestand af te kondigen, zodat de militairen meer macht zouden krijgen in verband met het protest van de inwoners.

De stafchef van het leger, Prayut Chan-o-Cha, verwierp die mogelijkheid eveneens. “De speciale wet gebruiken zou een confrontatie tussen de bevolking en de soldaten uitlokken”, verklaarde hij aan journalisten.

“Tegen december zal alles opgelost zijn. Het huidige probleem bestaat erin dat het water snel geëvacueerd moet worden, terwijl op bepaalde plaatsen de dijken en infrastructuur vernield zijn. Als de mensen niet toestaan dat het water bij hen passeert, is er een probleem waardoor de overstromingen langer zullen duren en de mensen langer zullen lijden”, luidde het.

De overstromingen – de zwaarste sinds decennia – troffen miljoenen mensen, voornamelijk in het noorden en het centrum van het land. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content