China waarschuwt Taiwanese president dat hij het eiland naar oorlog leidt

24 mei 2024 - China houdt militaire oefeningen rondom Taiwan. © AFP

China heeft de nieuwe president van Taiwan ervan beschuldigd het eiland in de richting van een oorlog te duwen. Terwijl het Chinese leger voor de tweede dag op rij militaire manoeuvres uitvoert, dreigt China steeds krachtiger te reageren “tot het land volledig herenigd is”.

“Sinds zijn aantreden, heeft de leider van de regio Taiwan het principe van het één-China-beleid in twijfel getrokken (…) Dat plaatst onze Taiwanese landgenoten in een gevaarlijke situatie van oorlog”, stelde woordvoerder Wu Qian in een verklaring. “Dit is met vuur spelen en wie met vuur speelt, zal zich zeker verbranden.”

“Elke keer dat de Taiwanese onafhankelijkheidsbeweging ons provoceert, zullen we meer tegenmaatregelen nemen, tot de hereniging van het moederland een feit is”, aldus de woordvoerder.

De verklaringen komen vrijdag nadat vier schepen van de Chinese kustwacht de “verboden” wateren van twee Taiwanese eilanden waren binnengevaren. Sinds donderdagochtend omsingelen militaire schepen en vliegtuigen Taiwan, waarbij Peking zei dat ze een “ernstige waarschuwing” waren voor de “separatisten” van het eiland die “in bloed” zouden eindigen.

De militaire manoeuvres zouden tot en met vrijdag duren, maar analisten waarschuwen dat ze binnenkort kunnen worden verlengd of vernieuwd.

Schepen van Chinese kustwacht zijn “verboden” wateren van Taiwan binnengevaren

Vier schepen van de Chinese kustwacht zijn vrijdag de “verboden” wateren van twee Taiwanese eilanden binnengevaren met de steun van twee andere schepen in de buurt. Dat heeft Taipei gemeld op de tweede dag van de manoeuvres van China rond Taiwan.

“Het is de achtste keer deze maand dat schepen van de Chinese kustwacht in verboden wateren hebben gevaren”, zei de Taiwanese kustwacht. De schepen zijn rond 9 uur lokale tijd (3 uur Belgische tijd) weer vertrokken. “Wij dringen er bij China op aan terughoudendheid te betrachten en onmiddellijk te stoppen met zijn irrationele gedrag.”

Sinds donderdagochtend omsingelen militaire schepen en vliegtuigen Taiwan, waarbij Peking zei dat ze een “ernstige waarschuwing” waren aan de “separatisten” van het eiland dat ze “in bloed” zouden eindigen. Ze zullen tot en met vrijdag duren, maar analisten waarschuwen dat ze binnenkort kunnen worden verlengd of vernieuwd.

De manoeuvres werden ‘Joint Sword-2024A’ gedoopt en komen nadat Lai Ching-te, de nieuwe president van het eiland, deze week werd beëdigd. 

Taiwan “zal de waarden van vrijheid en democratie verdedigen”, zei Ching-te. “Ik zal samen met onze broeders en zusters in het leger in de frontlinie staan om samen de nationale veiligheid te verdedigen. China streeft al geruime tijd naar een hereniging met het afgesplitste Taiwan, het zogenaamde één-China-beleid.

China omsingelt Taiwan om te testen of het in staat is “de macht te grijpen” op het eiland

China heeft vrijdag gezegd dat de huidige manoeuvres rond Taiwan bedoeld zijn om zijn militaire capaciteit te testen om “de macht te grijpen” op het autonome eiland. Dat hebben de staatsmedia gemeld.

De tweedaagse oefeningen, die donderdagochtend van start gingen, zijn bedoeld om het “vermogen om de macht te grijpen en gezamenlijke aanvallen uit te voeren te testen, evenals de controle over belangrijke gebieden”, zei een woordvoerder van het Chinese leger. Donderdag omsingelden militaire schepen en vliegtuigen Taiwan, waarbij Peking zei dat ze een “ernstige waarschuwing” waren aan de “separatisten” van het eiland dat ze “in bloed zouden eindigen”.

Partner Content