Advocaat kamermeisje wil zaak-DSK uit handen van procureur laten nemen

© Reuters

De advocaat van Nafissatou Diallo wil de onttrekking van de procureur in de rechtszaak tegen Dominique Strauss-Kahn.

De advocaat zal maandag aan de rechter vragen een speciale openbare aanklager te benoemen. Dat meldt de New York Times.

“Mevrouw Diallo wil dat Dominique Strauss-Kahn verantwoordelijkheid moet afleggen in een burgerrechtelijke en strafrechtelijke procedure”, verklaarde Kenneth Thompson aan de krant, enkele uren voor een nieuwe ontmoeting tussen het Guinees kamermeisje en de procureur van Manhattan.

“Haar recht op een proces mag niet ingetrokken worden door de procureur van Manhattan”, voegde de advocaat eraan toe, die vreest dat ze de tenlasteleggingen tegen Dominique Strauss-Kahn zullen laten vallen tijdens de langverwachte zitting van dinsdag.

De advocaat van Diallo had de procureur begin juli een brief geschreven na de bekendmaking van een aantal onjuiste verhalen over zijn cliënte, om hem te vragen zich terug te trekken en een speciale openbare aanklager de zaak te laten overnemen, wat echter zonder gevolg bleef.

Volgens deskundigen is het weinig waarschijnlijk dat Kenneth Thompson de onttrekking van de procureur gedaan krijgt.

Onschuldig

De 32-jarige Nafissatou Diallo beschuldigt de vroegere Franse baas van het IMF van verkrachting in een suite van het Sofitel in New York op 14 mei. Strauss-Kahn pleit onschuldig.

Omdat er de voorbije weken vragen zijn gerezen bij de geloofwaardigheid van Diallo en omdat het moeilijk zou zijn het misbruik voldoende te bewijzen, verwachten verschillende experts dat de procureur de aanklachten tegen Strauss-Kahn zal laten vallen.

Diallo heeft eerder deze maand ook een burgerlijke procedure opgestart tegen Strauss-Kahn om een schadevergoeding wegens “sadistische agressie” te krijgen. De advocaten van de voormalige IMF-topman zien dat als een bewijs dat het kamermeisje alleen maar uit is op geld. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content