Aanklager mag financiële gegevens van president Trump inkijken

Amerikaans president Donald Trump © Belga Image

Een aanklager in New York mag wel degelijk de financiële gegevens van president Donald Trump inkijken. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof donderdag geoordeeld.

De president mag de vrijgave van die gegevens dus niet blokkeren. Het gaat onder meer om zijn belastingaangiftes. In tegenstelling tot andere presidentskandidaten sinds de jaren 70 weigerde Trump zijn aangifte vrij te geven. Op Twitter maakte Trump al gewag van ‘politieke vervolging’. ‘Ik blijf strijden in een politiek corrupt New York’, tweette de president van de Verenigde Staten. ‘Dit is niet eerlijk voor dit presidentschap of deze regering.’

Een rechtbank in New York had inzage gevraagd en hem gedagvaard, maar Trump weigerde. Zeven van de negen opperrechters vinden nu dat een aanklager het recht heeft die gegevens in te kijken. ‘Geen enkele burger, zelfs niet de president, kan voorkomen dat hij in het geval van een strafrechtelijk onderzoek documenten moet voorleggen’, klinkt het. ‘De president geniet geen absolutie immuniteit voor dagvaardingen van openbaar aanklagers.’

De advocaten van Trump hadden in de procedure voor het Hooggerechtshof aangehaald dat Trump als zittend president een speciale status heeft. ‘Dit is een geweldige overwinning voor ons juridisch systeem’, reageerde aanklager Cy Vance. ‘Niemand, zelfs niet de president, staat boven de wet.’ Vance had een hele reeks documenten opgevraagd over Trumps financiën van 2010 tot 2018, in handen van boekhoudkantoor Mazars.

Het Hooggerechtshof beval echter niet dat de documenten meteen overgedragen moeten worden. De beslissing van het Hof gaf ook al aan dat de president de dagvaarding voor lagere rechtbanken kan aanvechten.

Tegelijk besliste het Hooggerechtshof ook dat het Congres géén inzage krijgt in Trumps financiële gegevens. De Democraten hadden daarop aangedrongen, omdat ze vragen hebben bij hoe Trump zijn eigen financiële zaken beheert, meer in het bijzonder in zijn contacten met Rusland. De hoogste rechtbank stuurt deze zaak terug naar een lagere rechtbank, die rekening zal moeten houden met een reeks van criteria om na te gaan of de vraag van de parlementsleden gerechtvaardigd is.

De zaak van het Congres kon het schadelijkst zijn voor Trump, zeker met de verkiezingen die eraan zitten te komen. Maar het is nog afwachten of Trumps boekhouding nog voor de presidentsverkiezingen van begin november publiek gemaakt zal worden.

Partner Content