2.000 vluchtelingen vast in kou aan Macedonische grens

25/01/16 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:18

Aan de Grieks-Macedonische grens zitten 2.000 migranten vast in de ijzige kou.

2.000 vluchtelingen vast in kou aan Macedonische grens

Vluchtelingen in Macedonië © Reuters

Op hun weg naar Centraal-Europa zitten rond de 2.000 migranten en vluchtelingen vast in de ijzige kou aan de Grieks-Macedonische grens. Macedonië laat enkel nog vluchtelingen passeren, die verklaard hebben naar Oostenrijk of Duitsland te willen doorreizen. Om dit te kunnen controleren, worden enkel nog kleine groepjes vluchtelingen doorgelaten. Dat berichtte de Griekse radio onder aanhaling van de politie.

De migranten overnachten in bussen en in een tankstation rond 20 kilometer ten zuiden van de grensovergang Idomeni. Ooggetuigen telden daar maandagvoormiddag 39 wachtende bussen. Enkel asielzoekers uit Irak, Syrië en Afghanistan krijgen de toelating om verder te reizen. Burgers van andere landen worden door de Macedonische autoriteiten als economische vluchteling beschouwd en teruggestuurd naar Griekenland, aldus vertegenwoordigers van humanitaire organisaties maandag op de Griekse radio.

Enkelen proberen via onbewaakte plaatsen op de Balkanroute te geraken. In de regio schommelt de temperatuur rond het vriespunt. (Belga)

Onze partners