Wat mag u verwachten van de staking op 7 oktober?

Ondanks dat een algemene staking werd afgeblazen, zijn in verscheidene bedrijven vrijdag stakingsacties gepland. Dat zal vooral het geval zijn in metaal-, textiel- en voedingsbedrijven.

ACV, ABVV en ACLVB bliezen een algemene staking op 7 oktober tegen het regeringsbeleid af vanwege een slechte timing. De volgende budgettaire beslissingen van de federale regering zullen immers pas na deze datum genomen worden. Staken heeft volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront dus weinig zin.

Maar in verscheidene sectoren bleven acties mogelijk, werd gewaarschuwd. Dat bleek al gauw het geval voor de metaal- en textielsector, waar de vakbonden stakingsaanzeggingen indienden. Dat kreeg navolging in de verwerkende voedingsnijverheid en voedingshandel en vervolgens ook in de sectoren van de schoonmaak, bewaking, horeca en land- en tuinbouw.

De stakingen zullen vooral in de grote bedrijven en multinationals voelbaar zijn. In sommige bedrijven staan niet alle vakbonden achter de stakingsplannen.

De vakbonden viseren niet alleen het regeringsbeleid, maar ook uitdrukkelijk de werkgevers. “De werkgever heeft geen neutrale rol. Hij verschuilt zich achter de rug van de regering en stuurt de regering aan”, argumenteerde de christelijke metaalvakbond bij het indienen van de stakingsaanzegging.

Voedingsnijverheid en -handel

De sectoren van de verwerkende voedingsnijverheid (bijvoorbeeld bedrijven als AB Inbev en Coca Cola) en de voedingshandel (bijvoorbeeld depots van Delhaize en Colruyt), sectoren die respectievelijk goed zijn voor 88.000 en 50.000 werknemers, leggen het werk neer. De actie is gericht tegen de werkgevers, aldus Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. “De vraag komt vanuit de basis. De aanzegging is een gevolg van de wrevel in de bedrijven tegen de werkgevers.” Het zijn de werkgevers, aldus de vakbondsvrouw, die maar “blijven hameren op een hervorming van de index, vermindering van de loonnorm of meer flexibiliteit”.

Metaal- en textielsector

De christelijke metaalvakbond ACV-CSC Metea heeft een sectorale stakingsaanzegging ingediend. De stakingsaanzegging geldt voor de arbeiders in de metaalsector, de textielsector en alle aanverwante sectoren. Voor de metaal- en aanverwante sectoren alleen gaat het al om zowat 200.000 werknemers, aldus Walter Cnop, algemeen secretaris van ACV-CSC Metea.

Het ABVV houdt het op “gerichte acties, waaronder stakingen”. De werkgevers reageren bijzonder scherp op de aangekondigde stakingen in de metaalsector. “De vakbonden gaan met hun stakingen enkele nieuwe Caterpillars creëren”, aldus technologiefederatie Agoria.

Audi Brussels

In Audi Brussels distantieert het ABVV zich van de staking. Door stakingen dreigt de komst van een tweede elektrisch model in het water te vallen, zo waarschuwt Hedwin De Clercq, ABVV-hoofdafgevaardigde bij de Brusselse autofabriek.

ING

De vakbonden bij ING, waar 3.500 banen verloren gaan, gaan actie voeren bij het Brusselse hoofdkantoor van de bank.

NMBS

Bij het spoor wordt geen hinder verwacht.

De Lijn

De socialistische overheidsvakbond ACOD voert actie tegen de besparingen van de federale regering. De Lijn verwacht dat de dienstverlening hierdoor verstoord zal zijn.

Hoeveel en waar er hinder zal zijn, kan De Lijn pas vrijdagochtend zelf inschatten. Vanaf 6u15 kun u op de website terecht voor een actueel overzicht. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content