Column

Peter Casteels

‘Wanneer trekt de VRT de stekker uit de Grote Prijs Jan Wauters?’

Peter Casteels Redacteur Knack

Met de Grote Prijs Jan Wauters bekroont de VRT elk jaar zichzelf.

Wanneer trekt de VRT de stekker uit de Grote Prijs Jan Wauters? Ik kan me moeilijk voorstellen dat niemand die vraag zich ter hoogte van de Reyerslaan zelf al heeft gesteld. Maar het is natuurlijk een heikele aangelegenheid. De prijs werd in het leven geroepen om Jan Wauters te eren, de sportverslaggever die zijn commentaar in een heerlijk barokke, literaire taal formuleerde. Zijn weduwe zit elk jaar de jury voor, en niemand wil natuurlijk degene zijn die haar moet vertellen dat de prijs maar beter opgedoekt wordt. Terwijl dat wat mij betreft al na de eerste uitreiking – aan Knack-collega Stijn Tormans – had kunnen gebeuren.

Wanneer trekt de VRT de stekker uit de Grote Prijs Jan Wauters?

De VRT beweert jaarlijks een ‘mediapersoonlijkheid met een uitmuntende en creatieve taalbeheersing’ te willen belonen. Annelies Beck werd vorige week uitgekozen. Nu is mijn respect voor mensen die live op televisie interviewen bijzonder groot: het is één van de moeilijkste disciplines van de journalistiek. Maar het is niet omdat Beck er af en toe in slaagt een vinnige bijvraag te stellen, dat ik in haar ooit enige literatuur heb vermoed. Peter Vandenbempt, de sportverslaggever die de Grote Prijs vorig jaar won, kan nog minder aanspraak maken op virtuoos formuleertalent.

Uitgereikt door de VRT, en met een heel aantal VRT-figuren in de jury, gaat de bekroning ook wel heel vaak naar – nee maar! – een VRT-figuur. Vóór Peter Vandenbempt was het aan radiomaker Lieven Vandenhaute. Daarvoor kreeg San F. Yezerskiy de Grote Prijs, iemand die ik alleen van Twitter en van columns op deredactie.be kende. De VRT moet de enige plaats in Vlaanderen zijn waar men denkt dat de eigen medewerkers over de meest uitmuntende en creatieve taalbeheersing beschikken.

Helaas maken evidente keuzes als Rudy Vandendaele of jongere schrijvende journalisten als Rik Van Puymbroeck, Maarten Goethals en Jeroen Maris zelfs geen kans meer. Drie jaar geleden werd het reglement van de Grote Prijs gewijzigd: alleen radio- en televisiefiguren kunnen nog beloond worden. Waarschijnlijk omdat de VRT doorkreeg dat er anders nooit iemand uit het eigen personeelsbestand als eerste zou eindigen. Ook pakweg Dany Verstraeten van VTM zal nu dus pas gekroond worden nadat alle VRT-kandidaten hun beurt hebben gehad. Om de erfenis van Jan Wauters te eren, organiseert de openbare omroep van ceo Paul Lembrechts, kortom, een wedstrijdje voor zijn werknemer van het jaar. En dat allemaal – komt-ie! – met ons belastinggeld.

Wist u trouwens dat Annelies Beck ook boeken schrijft? Misschien krijgt ze er volgend jaar wel een Hugo voor, de nieuwe boekenprijs van de VRT. Alvast van harte!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content