Waals parlement keurt oprichting bijzondere commissie goed

Dimitri Fourny (cdH) © Belga

In het Waals Parlement, dat woensdag in spoedzitting bijeen is, is de oprichting van een bijzondere commissie goedgekeurd die klaarheid moet brengen over de zaak-Publifin, de Luikse intercommunale die de Waalse politiek al enkele weken in haar greep houdt.

De stemming gebeurde op voorstel van de meerderheidspartijen PS en cdH – van een onderzoekscommissie zoals de oppositie die heeft gevraagd, is dus geen sprake.

Volgens PS en cdH beschikt een bijzondere commissie over voldoende bevoegdheden om het functioneren en de strategie van Publifin en zijn filialen bloot te leggen. Tegelijk neemt de regering een batterij maatregelen om een “omwenteling” teweeg te brengen op het vlak van bestuur en ethiek in Wallonië. Die maatregelen zullen ook in het parlement in Namen besproken worden.

De personen die verhoord moeten worden, zoals Nethys-topman Stéphane Moreau, zullen ook verschijnen, maakt de meerderheid zich sterk.

PS en cdH zetten zich af tegen het idee van een onderzoekscommissie, omdat de oppositie die volgens hen enkel zou gebruiken om de zaken te laten aanslepen en de regering in de problemen te brengen.

Sneller werken

Een bijzondere commissie kan sneller werken, en dat met een positieve dynamiek, luidt het.

De oppositiepartijen, met MR en Ecolo op kop, vinden dat de meerderheid haar “schrik voor de waarheid” bewijst door naar een bijzondere commissie te grijpen. Ze menen dat enkel een onderzoekscommissie, die over bevoegdheden van een onderzoeksrechter zou beschikken, de “nevel” rond Publifin kan doen optrekken.

MR en Ecolo laken de houding van PS en cdH, die op federaal niveau in de oppositie zitten, maar daar wel hun medewerking verlenen aan drie onderzoekscommissies (Kazachgate, aanslagen en Optima).

Sommigen zijn bang van het licht dat op deze zaak kan worden geworpen.

Stu0026#xE9;phane Hazu0026#xE9;e, Ecolo-fractieleider

De oppositiepartijen, met MR en Ecolo op kop, vinden dat de meerderheid haar “schrik voor de waarheid” bewijst door naar een bijzondere commissie te grijpen. Ze menen dat enkel een onderzoekscommissie, die over bevoegdheden van een onderzoeksrechter zou beschikken, de “nevel” rond Publifin kan doen optrekken. /Para

Para MR en Ecolo laken de houding van PS en cdH, die op federaal niveau in de oppositie zitten, maar daar wel hun medewerking verlenen aan drie onderzoekscommissies (Kazachgate, aanslagen en Optima).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content