Kabinetschef Furlan voor Publifincommissie: ‘Heb impact vergoedingen niet correct ingeschat’

© BELGAIMAGE

Claude Parmentier, naast kabinetschef ook bestuurder bij Publifin, bleef onduidelijk voor de onderzoekscommissie in het Waals Parlement.

De getuigenis van de gewezen kabinetschef van voormalig minister Paul Furlan voor de Waalse onderzoekscommissie Publifin was een opeenstapeling van onduidelijkheden. Hij gaf wel toe dat zijn vergoedingen bij de Luikse intercommunale ‘buitensporig kunnen blijken’ en dat hij ‘de impact’ van de vergoedingen ‘niet correct heeft ingeschat’.

De onderzoekscommissie kwam tot stand na de onthullingen over de riante vergoedingen die bestuurders bij Publifin en bij zijn operationele poot Nethys opstreken. Claude Parmentier was kabinetschef bij Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS), maar ook bestuurder bij Publifin. Het nieuws dat hij als bestuurder zetelde en de verdachtmakingen van belangenvermenging leidden tot zijn ontslag en dat van de minister.

Voor de onderzoekscommissie bleef Parmentier vrijdag onduidelijk over zijn vergoedingen. ‘Tussen 100.000 en 115.000 euro’ bruto per jaar voor zijn publieke mandaten, waarvan 43.500 euro bij Nethys en ongeveer 53.000 euro als burgemeester van Wanze – een functie die hij binnenkort afstaat. Zijn loon als kabinetschef – ‘maximum 25.000 euro) ziet hij als een puur professionele vergoeding.

Furlan verklaarde dat hij niet op de hoogte was van het mandaat van zijn kabinetschef bij Nethys. ‘Op het kabinet en binnen de cel Lokale Besturen wist men dat ik bij Nethys zat, maar ik heb nooit de kans gehad er met de minister over te praten’, stelde Parmentier. Het mandaat was hem voorgesteld door de PS-afdeling Hoei-Borgworm op basis van een provinciaal akkoord met de andere partijen, wat vragen doet rijzen over het private karakter van de functie.

Parmentier verzekerde dat hij geen dossier van Publifin of Nethys op het kabinet behandelde, maar alle leden van de commissie daarvan overtuigen lukte niet.

Partner Content