Video: Oud-leraar Laachraoui begrijpt niet dat het zover kon komen

De oud-leraar van Najim Laachraoui, een van de zelfmoord-terroristen in Zaventem, herinnert hem als een puber met een droom. ‘Zijn islam was een islam zonder geweld.’

Najim Laachraoui, een van de zelfmoord-terroristen in Zaventem, zat op school in Schaarbeek. Een leraar die hem 9 jaar geleden in de klas had, herinnert hem zich als een puber met een droom, niet als een slechte jongen.

‘Er zijn eigenlijk twee Najim’s. Diegene die vertrokken is en diegene die terrorist is geworden in Syrië’, vertelt zijn oud-leraar Bruno Derbaix aan de VRT. ‘Ik kende enkel de eerste. Zijn islam was een islam zonder geweld.’ Derbaix legt uit dat Najim worstelde met zijn dubbele identiteit: moslim en Belg.

Najim Laachraoui (24) blies zich afgelopen dinsdag op in de vertrekhal in Zaventem. Een dag eerder had de politie nog een opsporingsbericht verspreid naar de man, die in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs tot dan toe bekend stond onder de valse naam “Soufiane Kayal”. Hij was in september vorig jaar samen met Salah Abdeslam gecontroleerd aan de Oostenrijks-Hongaarse grens. Het DNA van Najim Laachraoui werd teruggevonden op bommengordels die gebruikt werd in concertzaal Bataclan in Parijs. Ook huurde hij safehouses in Auvelais en Schaarbeek. In 2013 was hij naar Syrië vertrokken. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content