Vanhengel: ‘Mayeur is iemand met een kort lontje’

Yvan Mayeur (PS) © BELGA

Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) roept na enkele harde uitspraken op tot sereniteit. “Ik denk dat het nu niet het moment is om elkaar om de haverklap verwijten naar het hoofd te slingeren.”

De politieke opinie pikt dit niet en terecht. Dat zei Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) dinsdag in Terzake op Canvas over de uitspraken van Brussels burgemeester Yvan Mayeur. Vanhengel roept op tot sereniteit. “Ik denk dat het nu niet het moment is om elkaar om de haverklap verwijten naar het hoofd te slingeren. In plaats van overal verklaringen af te leggen denk ik dat de protagonisten beter eens rond de tafel gaan zitten. Dat is misschien onvoldoende gebeurd.”

Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel (PS), heeft geen vertrouwen meer in minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), zei hij maandag. De burgemeester is woedend over het feit dat het Beursplein zondag werd bezet door 450 hooligans. “Het is niet het imago van Brussel dat werd besmeurd. Het is Vlaanderen dat Brussel is komen bevuilen met zijn extremisten, het publiek van N-VA en Bart De Wever.” In een interview met de Franse radio voegde hij er dinsdag aan toe dat het gedachtegoed van N-VA niet ver van dat van de hooligans ligt.

“Wat we nu nodig hebben is samenhorigheid”, vindt Vanhengel. “Veel politici trachten, als ze voor echt moeilijke situaties komen, uit die situatie ook wat politiek profijt te halen. In dezen is dat totaal misplaatst. Maar Mayeur is niet alleen, anderen doen dat ook wel eens.”

De Brusselse burgemeester “is iemand met een kort lontje”, volgens Vanhengel. “Iemand die ontzettend zware stressmomenten heeft gekend, net als bijvoorbeeld de minister van Binnenlandse Zaken of Justitie.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content