Vande Lanotte: Zet de kiezer niet voor schut

Volgens voormalig bemiddelaar Johan Vande Lanotte is een goed compromis vinden de plicht van de politici.

Op recorddag 249 na de verkiezingen heeft Vande Lanotte een oproep aan alle partijen gedaan om de kiezer niet voor schut te zetten. Na weken van stilzwijgen blikte hij donderdagmorgen op Radio 1 voor het eerst terug op zijn opdracht.

Vande Lanotte probeerde als koninklijk bemiddelaar bijna honderd dagen om de zeven partijen (socialisten, groenen, christendemocraten en N-VA) op een lijn te krijgen, maar op 5 januari sprong zijn opdracht af toen zijn nota niet als onderhandelingsbasis aanvaard werd.

De ex-bemiddelaar benadrukte dat alle zeven partijen “geïnvesteerd” hebben, dat ze allemaal hun best hebben gedaan om een akkoord te bereiken. “Inhoudelijk is er een immense vooruitgang geboekt als we vergelijken met 2007, maar men krijgt het nu niet tot een geheel afgerond.” Volgens hem was er over zijn tekst “60 à 70 procent” eensgezindheid, maar is de finale stap de moeilijkste.

Overkant Eén van de redenen waarom het nog altijd niet gelukt is, is dat de politieke partijen in beide landsdelen nog steeds weinig van elkaar kennen. “Ik heb me maximaal, méér dan 100% gegeven voor mijn opdracht. Dat was mijn plicht”, aldus Vande Lanotte, die ook persoonlijk door een heel lastige periode ging tijdens zijn bemiddelingsopdracht. Zijn moeder geraakte ernstig ziek en stierf.

Toch acht Vande Lanotte een akkoord mogelijk als alle partijen “een grote stap zetten”. “Een staatshervorming is pijn in de eigen gelederen. Er is nog nooit een akkoord (ivm een
staatshervorming, nvdr) gesloten waarvan men op het moment zelf kon zeggen: dit is goed”, aldus Vande Lanotte.

Rustpauze
De SP.A’er gelooft nog altijd dat een compromis mogelijk is en dat alle partijen ‘au fond’ een akkoord willen. Nieuwe verkiezingen
hebben volgens Vande Lanotte alvast geen enkel nut, omdat de grote verhoudingen hetzelfde zullen blijven. “Zet de kiezer niet voor schut. Een goed compromis vinden is onze plicht”, besloot hij.

Volgens de ex-bemiddelaar zitten de onderhandelingen nu, met informateur Didier Reynders, in een “rustpauze” en moet er binnenkort weer een actievere fase komen, “misschien de fase van de laatste kans”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content