Van Eetvelt: ‘Geef asielzoekers job tijdens aanvraagprocedure’

Karel Van Eetvelt © Belga Image

Ondernemersorganisatie Unizo meent dat het inzetten van asielzoekers een oplossing kan bieden tegen de krapte op de arbeidsmarkt en het aantal knelpuntberoepen.

Op de VRT breekt Unizo-topman Karel Van Eetvelt een lans om asielzoekers tijdens hun procedure de kans te bieden om te werken. “Het is niet omdat het asielzoekers zijn dat ze geen productief werk kunnen doen”, aldus Van Eetvelt. “Heel wat werkgevers zijn op zoek naar mensen die niet vies zijn van werken.”

De ondernemersorganisatie meent dat het inzetten van asielzoekers een oplossing kan bieden tegen de krapte op de arbeidsmarkt en het aantal knelpuntberoepen. “Als hun aanvraag dan wordt goedgekeurd, hebben ze al ervaring op onze arbeidsmarkt en kennen ze het reilen en zeilen van de Belgische arbeidsmarkt”, luidt het.

Al na drie maanden in plaats van zes maanden

De Vlaamse socialisten hebben een tijdje geleden een wetsvoorstel ingediend dat in lijn van het Unizo-voorstel ligt. Sinds januari 2010 mogen asielzoekers na zes maanden asielprocedure werken. Ze kunnen een arbeidskaart C krijgen waarmee ze bij elke werkgevers aan de slag kunnen gaan, zolang hun procedure verder loopt. Kamerlid Monica De Coninck stelt voor die wachtperiode terug te schroeven van zes naar drie maanden. “Wie werkt, staat sneller op eigen benen, voelt zich beter, neemt deel aan en draagt bij tot onze samenleving”, voert De Coninck aan. Ze steunt dan ook het voorstel van Unizo en vraagt de spoedbehandeling van de wettekst. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content