‘Staatshervorming leidt niet automatisch tot beter bestuur’

Het ACW verzet zich tegen het ‘simplistische’ idee dat een staatshervorming automatisch tot beter bestuur leidt.

Het ACW betwist niet dat er een staatshervorming moet komen, maar verzet zich tegen het ‘simplistische’ idee dat die ‘automatisch’ leidt tot beter bestuur, meer economische groei en een betere samenleving.

Dat heeft ACW-voorzitter Patrick Develtere maandag gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de christelijke arbeidersbeweging.

Volgens Develtere verzet het ACW zich tegen een splitsing van de sociale zekerheid. ‘De sociale zekerheid is het fundament van dit huis en wie eraan morrelt, riskeert het hele huis te doen instorten. En je houdt het niet recht door dan de ene kamer wat meer geel en de andere wat meer oranje, rood of groen te schilderen’.

Het ACW wil wel dat er een federale regering komt die de uitkeringen op het niveau van het Europees gemiddelde brengt. Daarvoor zou een bedrag van 1,25 miljard euro nodig zijn.

Ook over het sociaal-economische onderhandelen

Develtere herhaalde het ACW-pleidooi om naast het communautaire ook over het sociaal-economische te onderhandelen in het licht van de grote besparingsoperatie die België te wachten staat.

De ACW-voorzitter mengde zich ook in de discussie over het ‘versmallen’ van de staatshervorming om in ruil enkele thema’s te verdiepen.

‘De uitdaging is niet om te verbreden of te verdiepen, wel om met visie en zin voor efficiëntie verder te werken aan de voorliggende schema’s zodat we een beter beleid krijgen dat een gezonde economie en goed samenleven mogelijk maken’, aldus Develtere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content