‘Sporten in Antwerpen doe je best binnen’

Chris Goossens, sportarts bij voetbalclub Beerschot AC, haalt zwaar uit naar “de smeerlapperij waarin wij moeten ademen”.

Op een persconferentie van de Antwerpse actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal verwees Goossens naar fysieke klachten door geluidsoverlast en luchtvervuiling en wees erop dat de longen bij sportbeoefening als joggen of voetballen nog meer schadelijke stoffen opnemen. “Als je moet sporten in Antwerpen, blijf dan binnen”, concludeerde Goossens.

60 km/u op Antwerpse ring
Goossens vertelde hoe hij sinds 20 jaar in Aartselaar nabij de A12 woont, en drie jaar geleden fysieke klachten kreeg. “Ik heb me laten testen – wat haast niemand doet – en moeten vaststellen dat ik 70 keer te veel lood, 75 keer te veel kwik en 30 keer te veel cadmium in mijn lichaam heb.”

Goossens wijt zijn gezondheidsklachten aan luchtvervuiling door het drukke verkeer en aan het feit dat hij veel aan sport deed en daardoor meer schadelijke stoffen te verwerken kreeg.

Hij trad daarmee dr. Dirk Avonts, professor huisartsengeneeskunde aan de Gentse universiteit, bij die op de persconferentie het belang van gezond slapen, spelen en sporten benadrukte. In dat kader pleitte de arts onder meer voor het ’s nachts omleiden van het verkeer via de Liefkenshoektunnel, een maximumsnelheid van 60 km per uur op de Antwerpse Ring om de geluidsoverlast in de stad ’s nachts te beperken en het weren van verkeer uit omgevingen waar kinderen op school zitten.

Meccano-tracé
Ademloos en stRaten-generaal gaven dinsdag de aftrap voor hun campagne. De actiegroepen willen alle lokale politici in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen dwingen tot een uitspraak over het thema. Ze focussen op de overkapping van de Antwerpse ring en op “gezond spelen, slapen en sporten”.

De oplossing blijft volgens hen de aanleg van het Meccano-tracé dat doorgaand verkeer verder weg moet houden van de stad. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content