‘Quotum van 40 procent vrouwen in regering grondwettelijk vastleggen’

Alle vrouwen uit de regering-Michel © Belga

Kersvers Kamerlid en voorzitster van Vrouw & Maatschappij Els Van Hoof wil graag in de Grondwet laten inschrijven dat de federale regering moet bestaan uit minstens 40 procent vrouwen.

De regering-Michel werd de voorbije dagen al meermaals op de korrel genomen voor het lage aantal vrouwen in de nieuwe regeringsploeg. Ook Vrouw & Maatschappij is daar niet over te spreken. “Er zijn 40 procent van de volksvertegenwoordigers en 60 procent van de senatoren vrouwen. Het democratisch deficit zit duidelijk op het federaal regeringsniveau, met slechts 22,2 procent vrouwelijke leden,” zegt voorzitster Els Van Hoof (CD&V).

In vergelijking met andere Europese lidstaten scoort ons land bedroevend laag. “België moet 16 andere lidstaten laten voorgaan: Zweden (54%), Frankrijk en Finland (48%), Duitsland (43%), Denemarken en Nederland (40%), Estland (36%), Bulgarije en Letland (33%), Spanje (32%), Oostenrijk (31%), Italië en Slovenië (29%), Luxemburg en Polen (27%), Verenigd Koninkrijk (24%).

Van Hoof wil zo’n situaties in de toekomst helpen vermijden. “Ik wil de evenwichtige vertegenwoordiging van beide geslachten grondwettelijk vastleggen, net zoals het maximum aantal ministers en hun pariteit op taalkundig vlak in de Grondwet is ingeschreven. De federale regering moet minstens 40 procent ministers en 40 procent staatssecretarissen van het andere geslacht tellen, het percentage dat de Europese Unie gebruikt voor het aantal vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen. Daarom zal ik als Kamerlid steun zoeken voor mijn voorstel tot herziening van de Grondwet” besluit Els Van Hoof. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content