Open VLD: ‘Schaf taalevenwicht af in regering’

© Filip Naudts

Open VLD wil af van het taalevenwicht in de federale regering en de alarmbelprocedure, waarmee een taalgroep een eenzijdig voorstel van de andere taalgroep kan afblokken.

“De alarmbelprocedure? Afschaffen. Net als de paritair samengestelde regering”, zegt Bart Somers (Open VLD) in De Standaard. MR-voorzitter Charles Michel reageerde in De Ochtend op Radio 1 dat de pariteit in de regering afschaffen niet kan.

Bart Somers wil voor eens en voor altijd een einde maken aan de “confederale grendels” in de federale staatsstructuur. “De twee taalgroepen in het parlement kunnen elkaar in bedwang houden, zonder ooit een millimeter te bewegen. Dat is allesbehalve democratisch”.

Alarmbelprocedure

Somers wil af van de regel die zegt dat de federale regering evenveel Franstalige als Nederlandstalige ministers moet tellen, hoewel de Vlamingen qua bevolkingsaantal een meerderheid vormen. In ruil voor die taalpariteit binnen de federale regering hebben de Vlamingen dan weer een gegarandeerde vertegenwoordiging in het Brussels parlement en de Brusselse regering.

Wat volgens de liberalen ook onder de noemer van blokkerend element valt, is de befaamde alarmbelprocedure. Wanneer een van de twee taalgroepen eenzijdig een voorstel doordrukt, kan de andere de procedure opschorten.

Michel: ‘Bescherming van Vlamingen in Brussel’

MR-voorzitter Charles Michel benadrukt dat de pariteit in de federale regering niet veranderd kan worden. “Dat houdt verband met de bescherming van de Vlamingen in Brussel en dat zijn fundamenten van de stabiliteit van ons politiek systeem”, zei hij.

Michel sluit zich wel aan bij het pleidooi van Open VLD om het sociaaleconomische beleid als prioritair te beschouwen.

N-VA: ‘Open VLD wil Open MR worden’

“Het heeft geen zin je ogen te sluiten voor communautaire verschillen. Het is beter ernaar te handelen, zodat in dit land eindelijk opnieuw iets vooruit raakt”, reageert N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts op de communautaire herpositionering van Open VLD. “Als Open VLD meent wat men zegt, dan staat niets een kartel of een fusie met MR in de weg. Open MR kan het levenslicht zien”, schrijft Weyts op zijn weblog.

“Alleen zijn voor de MR de communautaire verschillen nog wel degelijk belangrijker dan de verschillen tussen links en rechts”. Vorige week nog kondigde Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten aan dat ze haar partij in november zou voorstellen de ‘besmette term’ confederalisme te schrappen en terug een partij te worden die voor een federaal België met sterke deelentiteiten opkomt.

“In een krampachtige poging om zich een nieuw profiel aan te meten, pirouetteert de partij in het rond”, reageert Kamerlid Ben Weyts. “Gwendolyn Rutten en co wanen zich sinds kort in een andere wereld. Eén waarin er geen communautaire verschillen zijn”.

Hij onderstreept echter dat MR-voorzitter Charles Michel het voorstel om de beschermingsmechanismen af te schaffen, al heeft afgeschoten. “Michel bewees het tegenovergestelde van de nieuwe geloofsleer van Open VLD: voor de MR zijn de communautaire verschillen nog wel degelijk belangrijker dan de verschillen tussen links en rechts.”

CDH: ‘Onaanvaardbaar’

Het CDH noemt het voorstel van Open VLD-Kamerlid Bart Somers “onaanvaardbaar.” “De meerderheidsvertegenwoordiging van de Vlamingen is gegarandeerd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waarvan de samenstelling de bevolking weerspiegelt”, zegt CDH-Kamerfractieleister Cathérine Fonck.

“Wat de regering betreft, daar zou het einde van het taalevenwicht simpelweg onaanvaardbaar zijn, omdat ze de uitdrukking zelf van het federalisme in vraag zou stellen. Het taalevenwicht garandeert dat de regering in het gezamenlijke belang van het land werkt, zonder dat één gemeenschap zijn inzichten oplegt aan een andere”, aldus Fonck. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content