Procureur Dams zet stap opzij

Elisabeth Ackaert

Antwerps procureur Herman Dams zet een stap opzij. Hij was betrokken bij de zaak Jonathan Jacob en zou informatie hebben achtergehouden.

Herman Dams, procureur des konings bij het Antwerpse gerecht van eerste aanleg, zet een stap opzij nadat een tuchtonderzoek tegen hem werd geopend. Dat bevestigt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) tijdens een zitting in de Senaat. Ook het Antwerpse parket confirmeerde dit nieuws. “Procureur Dams is tijdelijk afwezig”, klinkt het. Eerste substituut Luc Festraets neemt de taken van Dams tijdelijk over.

Annemie Turtelboom betreurde in de Senaat de open oorlog bij het Antwerpse parket en noemde de strijd desastreus voor het imago van justitie. “‘In een gesprek met procureur Dams heeft hij me gezegd dat hij bezorgd is over de emotionele reacties en de commotie die de zaak teweeg heeft gebracht binnen zijn parket”, stelde de minister.

Drie jaar stilte Hij was betrokken in de zaak van Jonathan Jacob, een jongeman die na overdadig geweld door een interventieteam in een Mortselse politiecel overleed in 2010. Dams gaf toe dat hij zou zijn tussengekomen zijn op de dag dat Jacob overleed. Hij hield zijn tussenkomst in deze zaak drie jaar stil.

Antwerps procureur-generaal Yves Liégeois opende dinsdag de aanval op Dams door tijdens een persconferentie bekend te maken dat hij een tuchtonderzoek opent naar Herman Dams en zijn rol bij het overlijden van de Jacob. Hij wordt beschuldigd van schriftvervalsing.

Het onderzoek naar Dams zal mogelijk ook gevolgen hebben op het heropende onderzoek naar de dood van Jacob. Pas als dit onderzoek afgerond is, kan de kamer van inbeschuldigingstelling zich uitspreken over het beroep dat verschillende betrokken partijen bij de dood van Jacob hebben aangetekend. Onder meer een politieman, de verantwoordelijke van het psychiatrisch ziekenhuis en een arts hadden beroep aangetekend tegen hun doorverwijzing naar de correctionele rechtbank.

Open oorlog
Dams’ eigen ploeg magistraten had al aangegeven dat hij beter een stap opzij zet. “Hopelijk kunnen we op deze manier de rangen sluiten en kan het onderzoek naar Dams in alle sereniteit gevoerd worden”, klinkt het bij het parket.

Jonathan Jacob overleed ruim drie jaar geleden in een politiecel in Mortsel. De jongeman had geestelijke problemen, en werd overgebracht naar een psychiatrische instelling. Daar werd hij geweigerd omdat hij “agressief was”. De agenten sloten de man op in een cel, en contacteerden het bijstandsteam van de Antwerpse politie. Tijdens hun inval in de politiecel, stierf de jongeman aan zijn verwondingen.

Intussen woedt de open oorlog bij het Antwerpse gerecht in alle intensiteit verder. Procureur-generaal Liégeois startte ook al een onderzoek naar magistraat Peter Van Calster, die het onderzoek naar de diamantfraude leidt. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content