Premier Michel wil minder politieke mandaten en ministerposten

Premier Charles Michel © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

‘Zijn er in ons land niet te veel mandatarissen en te veel ministers?’ vroeg premier Michel zich luidop af tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Terwijl in de Kamer de spanning te snijden was over de rol van Kamervoorzitter Siegfried Bracke in de adviesraad van Telenet, gaf premier Charles Michel zijn visie op de recente reeks schandalen rond politieke mandaten en cumuls. Opvallend: de premier vroeg zich luidop af of er niet te veel mandaten en ministers zijn.

‘De democratie is fragiel,’ zo klonk het bij de premier. ‘Om een democratisch bestel te verdedigen is het vertrouwen van de burgers essentieel. Ik ben mij ervan bewust dat de situatie van de laatste weken en maanden een aanvoelen van wantrouwen opent tegen de democratische instellingen.’

Niet iedereen begaat fouten, zo zei hij, maar het is belangrijk dat alle parlementairen dezelfde principes hanteren. Transparantie en correcte vergoedingen zijn van elementair belang, betoogde hij, waarna Michel de tijd rijp vond voor een persoonlijk standpunt – ‘geen regeringsstandpunt’: ‘Zijn er in ons land niet te veel mandatarissen en te veel ministers? Misschien moeten we daar ook kijken naar de vergoedingen.’

Een opvallend uitspraak, die op bijval kon rekenen bij Peter De Roover, fractieleider van N-VA. ‘De premier raakt aan een genegeerd probleem. De Senaat is niet afgeschaft, en het aantal Kamerleden is na de staatshervorming niet verminderd,’ tweette De Roover.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zo zetten de premier en de grootste partij van het land de deur op een kier voor een debat over een staatshervorming na de federale verkiezingen in 2019, of in ieder geval een hervorming van de politieke instellingen.

Partner Content