Politicoloog Dave Sinardet: ‘Veel analisten kennen samenleving blijkbaar niet goed’

© Reuters

Voor politicoloog Dave Sinardet (VUB) is de zege van Donald Trump niet echt een verrassing. ‘Ik ben al lang gestopt met te geloven in peilingen. In een recent verleden heeft de brexit nog eens bewezen waarom en het zal in de toekomst nog vaak bewezen worden’.

Dave Sinardet
Dave Sinardet© /

Maar ook de prognoses van onder andere zender CNN en de krant The New York Times bleken er compleet naast te zitten. Sinardet: ‘Dat duidt er toch op dat heel wat analisten de samenleving niet echt goed kennen. Ook (de topeconoom en Nobelprijswinnaar, nvdr.) Paul Krugman heeft al gereageerd dat men zich moet realiseren dat de dynamieken onderschat worden’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Gevolgen

Toch blijft de overwinning van Trump een schok, aldus Sinardet. ‘Het is hoe dan ook een belangrijk politiek feit. De vraag is hoeveel van zijn programma hij zou kunnen realiseren. We mogen ons alvast niet miskijken op het feit dat de Amerikaanse president almachtig is, dat hij de machtigste man ter wereld is – dat klopt niet echt. Barack Obama heeft de laatste zes jaar sterk geblokkeerd geweest door een Republikeins Congres. Als het Huis van Afgevaardigden én de Senaat naar de Republikeinen gaat (waar het naar uitziet, nvdr.), is de vraag hoe de GOP zich zal opstellen tegenover een president Trump. De voorbije maanden is toch gebleken dat de partij heel verdeeld is over Trump’.

Dat een Donald Trump in het Witte Huis belangrijke gevolgen zal hebben, staat volgens Sinardet niettemin buiten kijf. ‘Ik begrijp niet dat waarnemers bij ons verklaarden dat het weinig zou uitmaken of het Trump dan wel Clinton in het Witte Huis zou worden, maar daar ben ik het niet mee eens. Trump staat voor fundamentele andere waarden. Progressief Amerika zal hier moeilijk mee kunnen leven. Al gold dat ook voor de rechterzijde onder Obama. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content