Maastricht wil dat de naburige kerncentrale in Tihange dicht gaat. De gemeenteraad van Maastricht behandelt op 9 juni op initiatief van GroenLinks een motie van die strekking, ondertekend door negen van de elf partijen in de raad. Ook de Duitse stad Aken wil de sluiting van Tihange.

Evacuatieplan

In de Nederlandse motie staat dat de gemeenteraad de onmiddellijke en definitieve sluiting wil van de kerncentrale van Tihange - op veertig kilometer van Maastricht - omdat alleen zo een kernramp in het hart van de Euregio Maas-Rijn kan worden uitgesloten.

Tot het zover is, wil de gemeenteraad dat er een evacuatieplan komt mocht het fout gaan. Nu is alleen het uitdelen van jodiumtabletten voorzien. De motie volgt op een recente raadsconferentie over Tihange in Maastricht.

Scheurtjes

Ook de gemeenteraad van Aken nam recent, op 20 mei, unaniem een motie aan om de onmiddellijke en definitieve sluiting van Tihange te eisen. Tihange ligt op een zestigtal kilometer van Aken. De ontdekking van de 'scheurtjes' in Tihange baart de Nederlanders en Duiters zorgen. (Belga/WB)