Volgens Kris Vanneste, seismoloog aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, is de kans op een aardbeving zoals die in Italië met 5,9 op de schaal van Richter heel klein. "Zo'n aardbeving komt in België gemiddeld slechts een keer voor per 225 en 350 jaar", zegt hij.

Een aardbeving van 5,9 is dus eerder uitzondering dan regel. Een beving van 3 of groter halen we gemiddeld een keer per jaar. 4 Of groter eenmaal om de 6 jaar en 5 of groter telkens om de 30 à 50 jaar. "Het blijven gemiddelden, wat dus niet betekent dat het een cyclisch verloop heeft en dat het zich om de zoveel tijd voordoet", haalt hij aan.

Geen effect op België

De afstand tussen België en het noorden van Italië zou te groot zijn om andere bevingen aan te wakkeren die tot bij ons voelbaar zijn. Kris Vanneste: "Het kan zijn dat nabijgelegen breuken in Italië actief worden, maar dat heeft geen effect op België. Italië wordt doorsneden met breuken, waarvan de belangrijkste door de Apennijnen loopt. Die komt helemaal niet tot bij ons."

Geen onderling verband

Er blijkt dan ook geen onderling verband te zijn tussen de twee getroffen gebieden. Vanneste wijst er wel op dat grote aardbevingen via breuken dicht bij het epicentrum andere aardbevingen kunnen aanwakkeren. "Die bevingen zouden sowieso plaatsvinden, maar komen nu wat vroeger voor in de cyclus. Die aanzet geldt ook enkel op een korte afstand."

Vertakking

"In het Middellandse zeegebied is het heel moeilijk om precies te definiëren waar de platenrand loopt. Die vertakt zich in verschillende breuken zoals het zuidoosten van Spanje, het noorden van Marokko en Algerije en ten zuiden van Griekenland en Cyprus. "

6,3 op schaal van Richter

De zwaarste aardbeving in de Belgische geschiedenis was die van 1692. "Toen hadden we in de regio rond Luik en de Hoge Venen een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Schade over het hele land werd toen veroorzaakt. Het reikte zelfs tot het zuidoosten van Engeland. (SDG)

Volgens Kris Vanneste, seismoloog aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, is de kans op een aardbeving zoals die in Italië met 5,9 op de schaal van Richter heel klein. "Zo'n aardbeving komt in België gemiddeld slechts een keer voor per 225 en 350 jaar", zegt hij. Een aardbeving van 5,9 is dus eerder uitzondering dan regel. Een beving van 3 of groter halen we gemiddeld een keer per jaar. 4 Of groter eenmaal om de 6 jaar en 5 of groter telkens om de 30 à 50 jaar. "Het blijven gemiddelden, wat dus niet betekent dat het een cyclisch verloop heeft en dat het zich om de zoveel tijd voordoet", haalt hij aan. Geen effect op België De afstand tussen België en het noorden van Italië zou te groot zijn om andere bevingen aan te wakkeren die tot bij ons voelbaar zijn. Kris Vanneste: "Het kan zijn dat nabijgelegen breuken in Italië actief worden, maar dat heeft geen effect op België. Italië wordt doorsneden met breuken, waarvan de belangrijkste door de Apennijnen loopt. Die komt helemaal niet tot bij ons." Geen onderling verband Er blijkt dan ook geen onderling verband te zijn tussen de twee getroffen gebieden. Vanneste wijst er wel op dat grote aardbevingen via breuken dicht bij het epicentrum andere aardbevingen kunnen aanwakkeren. "Die bevingen zouden sowieso plaatsvinden, maar komen nu wat vroeger voor in de cyclus. Die aanzet geldt ook enkel op een korte afstand." Vertakking "In het Middellandse zeegebied is het heel moeilijk om precies te definiëren waar de platenrand loopt. Die vertakt zich in verschillende breuken zoals het zuidoosten van Spanje, het noorden van Marokko en Algerije en ten zuiden van Griekenland en Cyprus. " 6,3 op schaal van Richter De zwaarste aardbeving in de Belgische geschiedenis was die van 1692. "Toen hadden we in de regio rond Luik en de Hoge Venen een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Schade over het hele land werd toen veroorzaakt. Het reikte zelfs tot het zuidoosten van Engeland. (SDG)