De ijsberg scheurde in juli af van de Pine Island Glacier in Antarctica. Dat is de langste en snelst voortbewegende gletsjer in Antarctica.

Wetenschappers merkten het ontstaan van de ijsberg voor het eerst op in 2011 toen er over een breedte van 30 kilometer een grote scheur verscheen.

De meest recente satellietbeelden tonen hoe het 700 vierkante kilometer groot stuk ijs zich in de Zuidelijke Oceaan bevindt.

Internationale scheepsroutes

De BBC meldt ondertussen dat Britse onderzoekers een noodbeurs van 60.000 euro hebben gekregen om de bewegingen van de gigantische ijsberg te monitoren aangezien de ijsklomp mogelijk in de weg komt van internationale scheepsroutes.

De Pine Island Glacier is volgens wetenschappers de snelst verdwijnende gletsjer op Aarde. Elke 6 tot 10 jaar scheuren er grote ijsbergen af.

De grootste ooit gemeten, de B-15, had op een bepaald moment een omvang van 11.000 vierkante kilometer. Het heeft een decennium geduurd voor de berg volledig weggesmolten was in de Zuidelijke Oceaan. (TE)

De ijsberg scheurde in juli af van de Pine Island Glacier in Antarctica. Dat is de langste en snelst voortbewegende gletsjer in Antarctica. Wetenschappers merkten het ontstaan van de ijsberg voor het eerst op in 2011 toen er over een breedte van 30 kilometer een grote scheur verscheen. De meest recente satellietbeelden tonen hoe het 700 vierkante kilometer groot stuk ijs zich in de Zuidelijke Oceaan bevindt.De BBC meldt ondertussen dat Britse onderzoekers een noodbeurs van 60.000 euro hebben gekregen om de bewegingen van de gigantische ijsberg te monitoren aangezien de ijsklomp mogelijk in de weg komt van internationale scheepsroutes. De Pine Island Glacier is volgens wetenschappers de snelst verdwijnende gletsjer op Aarde. Elke 6 tot 10 jaar scheuren er grote ijsbergen af. De grootste ooit gemeten, de B-15, had op een bepaald moment een omvang van 11.000 vierkante kilometer. Het heeft een decennium geduurd voor de berg volledig weggesmolten was in de Zuidelijke Oceaan. (TE)