Parket bevestigt arrestatie Abrini, onderzoekt nog of hij ‘man met hoedje is’

Mohamed Abrini © Belga

Het federaal heeft bevestigd dat een van de verdachten die werd gearresteerd Mohamed Abrini is. In totaal werden vijf verdachten opgepakt.

Tijdens een persconferentie gaf het federaal parket meer informatie over dearrestaties die plaatsvonden in het kader van de aanslagen in Parijs en Brussel.

Bij twee politieacties in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel zijn vijf personen opgepakt. Het gaat om Osama Krayem en Hervé B.M bij de ene actie en om Mohamed Abrini en twee andere personen, die vrijdagnamiddag werden opgepakt op het Albertplein in Anderlecht.

In Ulm opgehaald

Osama Krayem, alias Naïm Al Hamed, werd vrijdagochtend opgepakt in gezelschap van Hervé B.M. “Het onderzoek naar de aanslagen in Parijs heeft aangetoond dat Osama K. op 3 oktober 2015 werd opgehaald in Ulm, in Duitsland, met een voertuig dat door Salah Abdeslam werd gehuurd”, aldus parketwoordvoerder Eric Van Der Sijpt. “Er wordt nu onderzocht of K. kan geïdentificeerd worden als de tweede persoon die aanwezig was bij de aanslag in het metrostation Maalbeek. Deze persoon werd opgemerkt (in metrostation Pétillon) in gezelschap van Khalid El Bakraoui, die even later de aanslag in de metro zou plegen. Die tweede persoon werd bovendien gefilmd in het City 2-complex bij de aankoop van tassen die gebruikt werden bij de aanslagen op de luchthaven Brussel-Nationaal in Zaventem.”

Osama Krayem is afkomstig uit Syrië, maar heeft de Zweedse nationaliteit. Hij is is opgegroeid in de Zweedse stad Malmö in een probleemwijk met migranten, criminaliteit en bendes.

Van de man die zich toen Naïm Al Hamed noemde, werd eerder bekend dat hij twee maanden voor de aanslagen in Parijs via Griekenland als Syrische vluchteling Europa binnenkwam.

Vingerafdrukken

Vrijdagnamiddag werd dan de Belg van Marokkaanse origine Mohamed Abrini gearresteerd op het Albertplein in Anderlecht, in gezelschap van twee andere personen, waarvan de identiteit voorlopig niet gekend is. “De vingerafdrukken en het DNA van Abrini werden niet alleen teruggevonden in de schuilplaatsen in de Max Roosstraat en de Henri Bergéstraat in Schaarbeek, maar ook in het voertuig Renault Clio dat werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs”, zegt de parketwoordvoerder. “Naar Abrini werd in het verleden al een opsporingsbericht uitgevaardigd in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Hij werd opgemerkt in het gezelschap van Salah Abdeslam, op 11 november 2015, omstreeks 19 uur in een tankstation in Ressons, op de autosnelweg richting Parijs. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat Abrini en Salah Abdeslam vlak voor de aanslagen in Parijs het aparthotel huurden in Alfortville waar enkele van de zelfmoordterroristen net voor de aanslagen verbleven.”

‘Man met de hoed’?

Op dit moment wordt onderzocht of Abrini geïdentificeerd kan worden als de derde man die aanwezig was bij de aanslagen in Brussels Airport, de zogenaamde “man met de hoed”, zegt het federaal parket. Dat federaal parket kan voorlopig geen verdere details vrijgeven over het onderzoek. In de loop van het weekend zouden wel nog een of meerdere persberichten verstuurd worden.

(Belga/AVE/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content