Overzicht: drie mensen ‘uit auto gesleurd en aangehouden’ aan gebouw van parket

Een auto werd weggesleept © BELGA

Aan het gebouw van het federaal parket in Brussel zijn 3 mensen uit een auto gesleurd en aangehouden. Op andere plaatsen in Brussel en Jette werden bij politieacties nog 3 mensen aangehouden. In Schaarbeek werd een grootschalige huiszoeking uitgevoerd.

Details over de arrestaties aan het gebouw van het parket zijn er niet, en het is niet duidelijk wat de drie mensen in hun auto aan het parket uitrichtten. Vanuit dat gebouw wordt gerechtelijk onderzoek gecoördineerd.

Bij huiszoekingen in Jette en Brussel werden nog drie mensen gearresteerd.

De grootste huiszoeking had plaats in Schaarbeek, waar zover bekend niemand werd gearresteerd. Het gaat daar, volgens de VRT, “om een huis dat in studio’s zou zijn onderverdeeld en waar voornamelijk studenten zouden verblijven”.

De politie zette een perimeter af en evacueerde de bewoners. Een tijdlang hing een helikopter boven de buurt. Uiteindelijk werd die perimeter verkleind tot één woning in de Paviljoenstraat.

Die woning werd langdurig onderzocht. De ontmijningsdienst kwam ook ter plekke, en een Mercedes werd weggesleept.

Over de resultaten van de huiszoekingen en de identiteit van de opgepakte personen geeft het federaal parket in de loop van vrijdag meer uitleg.

Schietpartij

Volgens het VRT Nieuws, dat verwijst naar speurders in het onderzoek, was het de bedoeling van de terroristen dat de aanslagen in Brussel zo grootschalig zouden zijn als in Parijs. Terwijl enkele leden van de cel zich moesten opblazen, zouden Salah Abdeslam, Mohamed Belkaïd, die bij een huiszoeking in Vorst om het leven kwam, en een derde man met kalasjnikovs en riotguns een bloedbad aanrichten. Dat was mogelijk gepland voor het paasweekend. In Vorst werden dergelijke wapens gevonden en tegen de politie gebruikt.

Samen met de genoemden zou de nog niet geïdentificeerde man die vorige vrijdag samen met Abdeslam in Molenbeek werd aangehouden bij de plannen voor een gewapende aanval betrokken geweest zijn. Die man ging onder de valse naam Amine Choukri schuil en is voor zover bekend nog altijd niet geïdentificeerd.

Volgens nieuwssite Politico werd Abdeslam tussen zijn arrestatie en de aanslagen van dinsdag amper één uur ondervraagd, en dan nog over zijn acties in Parijs – niet over op til staande acties. Dat hij zo weinig, en enkel op zaterdag, ondervraagd werd, had volgens de nieuwssite te maken met het feit dat Abdeslam recupereerde van een operatie aan de knie. Politico noemt het “een gemiste kans”.

Politico baseert zich op twee anonieme bronnen bij het onderzoek, en kreeg naar eigen zeggen bevestiging bij advocaat Sven Mary, die verklaarde dat zijn cliënt slechts één keer kortstondig werd ondervraagd.

Geseind of niet?

Intussen is er onduidelijkheid over de status van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, die respectievelijk in Zaventem en in Maalbeek kamizake-aanslagen pleegden. Volgens de Amerikaanse tv-zender NBC stonden ze in de VS als terreurverdachten bekend, al is niet duidelijk op welke lijst van welke inlichtingendienst. In België stonden ze alleen bekend als voortvluchtige criminelen, terwijl, zeggen de Amerikanen, dergelijke terreurlijsten gedeeld worden met Europa.

Toen de oudere broer Ibrahim de voorbije zomer door Turkije werd uitgewezen en op Schiphol landde, stond hij volgens de Nederlandse autoriteiten niet geseind, en hadden de Turken in een begeleidende brief niet verwezen naar terreurgevaar.

Dat Ibrahim El Bakraoui na zijn uitwijzing niet werd gearresteerd, leidde ertoe dat de ministers Koen Geens en Jan Jambon hun ontslag aanboden. Dat ontslag werd door premier Charles Michel geweigerd. In een bevreemdende uitzending van Terzake gaven de ministers uitleg bij hun geweigerd ontslag.

Het terreurniveau is verlaagd van het hoogste niveau 4 naar 3.

Antiterreuractie bij Parijs

In Argentueil, een voorstad van Parijs, is bij een antiterreuractie een “vooraanstaand” lid van terreurgroep gearresteerd. Zo is volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve een aanslag vermeden, die in een verregaand stadium van voorbereiding was. Deze aanslag hield volgens de minister geen verband met de aanslagen in Brussel. De verdachte werd al een hele tijd geschaduwd.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content