Overleg spoorbonden moet ’tot de finish’, maar zelfs akkoord zal nieuwe hinder dinsdag niet vermijden

Station Leuven © Belga Image

Voor de spoorbonden moet er vrijdag een akkoord komen in het dossier van de kredietdagen. Ze blijven wel bij hun basiseis dat de nota over de herberekening van die dagen ingetrokken wordt.

Dat hebben ze gezegd voor aanvang van een nieuwe vergadering met de directies van HR Rail, NMBS en Infrabel.

‘Ik ga met een positieve geest naar de vergadering, maar het is essentieel dat de omzendbrief over de kredietdagen wordt ingetrokken’, aldus Luc Piens van de christelijke vakbond ACV-Transcom. ‘Die is op een eenzijdige manier toegepast zonder overleg.’

‘Het is uitgesloten dat de reglementering van de kredietdagen, die al 20 jaar bestond, wordt gewijzigd’, zei ook Michel Abdissi, de voorzitter van de socialistische spoorvakbond. Pas indien de omzendbrief ingetrokken wordt, zijn de bonden bereid te praten over maatregelen om de productiviteit te verhogen.

Abdissi en Marianne Lerouge van CSC-Transcom benadrukten dat de productiviteit van de spoorwerknemers vorig jaar ruim meer is gestegen dan de gevraagde 4 procent. ‘Bij de NMBS ging de productiviteit met 5,6 procent omhoog en bij Infrabel met 6 procent’, aldus Abdissi. ‘Dit jaar zitten we nu al aan meer dan 3 procent.’

Indien het vrijdag tot een akkoord zou komen, zal dat worden voorgelegd aan de achterban van de bonden. Als die het ook aanvaardt, ‘zullen we alles in het werk stellen opdat het treinverkeer snel weer optimaal verloopt’, stelde Piens.

Nieuwe hinder

Ironisch genoeg zal het treinverkeer dinsdag zo goed als zeker opnieuw verstoord zijn, zelfs als de partijen vrijdag een uitweg zouden vinden uit het kredietdagenconflict. Dan vindt er immers een actiedag plaats bij de openbare diensten. Bij het spoor werd een stakingsaanzegging ingediend om de werknemers die willen gaan betogen, te dekken.

‘e roepen de mensen op om zoveel mogelijk aanwezig te zijn op de geplande betogingen’, zei Piens daarover. ‘Zoals de kaarten nu liggen, zal ACOD Spoor oproepen tot staking dinsdag’, deed Ludo Sempels er een schepje bovenop.

Waar het over gaat

De Franstalige spoorbonden riepen woensdag op tot een staking bij het spoor, uit protest tegen de beslissing van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, om de kredietdagen te herberekenen. Die recuperatiedagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, worden voortaan berekend op basis van de werkelijk gepresteerde dagen. Voorheen kregen de werknemers ook kredietdagen voor de dagen dat ze bijvoorbeeld ziek of met vakantie waren.

Donderdag vond een eerste overleg plaats. Dat werd nadien door de bonden en door HR Rail bestempeld als ‘constructief’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content