Onmisbare vakantielectuur volgens Trui Moerkerke

© Mark Florquin

Welk boek mag absoluut niet ontbreken in uw reiskoffer? Knack.be helpt u alvast op weg, elke dag geeft een bekend persoon leestips. Vandaag: Trui Moerkerke, ex-hoofdredactrice van Knack Weekend en momenteel Communication Manager bij Flanders DC.

Welk vakantieboek raadt u de lezers van Knack.be aan?

Vakantie is het moment om echt eens een turf boven te halen. Dan is “Vrijheid” van Jonathan Franzen zeker een aanrader. Ik heb het gelezen tijdens een regenachtige vakantie in de Périgord. Het boek heeft het kwakkelweer meer dan goed gemaakt. De familiesaga van een Amerikaans middenklasse gezin in de Midwest heeft me dagenlang in de greep gehouden. Zelfs als ik niet aan het lezen was, spookten de personages door mijn hoofd.

“Vrijheid” is het beklijvende, vaak ongenadige portret van het progressieve koppel, Walter en Patty en hun twee kinderen. De ingenieuze en meeslepende plot is trouwens meer dan een psychologische analyse van een slecht functionerend gezin. Gesitueerd in het Bush-tijdperk, biedt “Vrijheid” ook interessante maatschappelijke beschouwingen. Wie nog een gezagsargument nodig heeft: het boek was volgens de New York Times 1 van de 10 beste boeken van 2010.

Welke boeken wil u op korte termijn zelf nog graag lezen?

De lijst van boeken die ik nog wil lezen is ellenlang. Maar heel concreet lig voor deze zomer ‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet Op de Beeck klaar, over vijf mensen die met elkaar verbonden zijn en hun verhaal vertellen. Ik las de achterflap in de boekhandel en heb het meteen gekocht (vooral op basis van de omschrijving van het boek als geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar). Het lijkt me ook een geweldige prestatie om met een debuutroman fantastische recensies te halen. Maar belangrijker nog dat wat erover verscheen, is het enthousiasme en de warmte waarmee enkele vrienden en vriendinnen over dit boek spraken.

Verder wil ik in mijn vakantie nog wat lezen in de categorie “plezante vakliteratuur”. Een goed geschreven en interessant non-fictie boek. Ik denk dat ik goed zit met “Where good ideas come from. The natural history of Innovation,” van Steven Johnson. Zoals de titel al duidelijk maakt is het een zoektocht naar de manier waarop ideeën die onze maatschappij veranderden, tot stand kwamen. Op ons Creativity World Forum dit najaar is Johnson is één van de sprekers waar ik enorm naar uitkijk.

.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content