Onmisbare vakantielectuur volgens Peter Vanden Houte, chief economist van ING België

© YT

Welk boek mag absoluut niet ontbreken in uw reiskoffer? Knack.be helpt u alvast op weg, elke dag geeft een bekend persoon leestips. Vandaag: Peter Vanden Houte, chief economist van ING België.

Bekijk ook de leestips van Geert Noels, Michel Maus en Paul Huybrechts.

Welk boek mag zeker niet ontbreken in de reiskoffer?

In het eerste deel van mijn vakantie lees ik uitsluitend fictie om wat af te kicken en in het tweede deel non-fictie. Aanraders dit jaar:

Tom Wolfe – ‘Terug naar het bloed’. Waar Tom Wolfe in zijn eerste grote bestseller “Het vreugdevuur der ijdelheden” een satire maakt op de upper class van New-York, beschrijft hij in zijn laatste boek de “melting pot” van Miami, waar de Cubaanse gemeenschap een hoofdrol speelt. Schitterend verhaal, waarbij Wolfe steeds van gezichtspunt verspringt, maar er tegelijkertijd een serieuze vaart in houdt. Daarnaast kon ik de Franse bestseller dit jaar “‘De waarheid over de zaak Harry Quebert’ van Joël Dicker niet links laten liggen. Het leest vlot weg, al is het stilistisch zeker geen hoogvlieger, een euvel dat ook aan het feit kan liggen dat Franstalige boeken in Nederlandse vertaling dikwijls minder vlot overkomen dan Engelstalige. Het verhaal is eenvoudig: een jonge auteur gaat op zoek naar de waarheid in een zaak waarbij zijn mentor van moord wordt beschuldigd in een lang vergeten verdwijningszaak. Een whodunnit, waarvan het me niet zou verbazen dat hij in de komende jaren wordt verfilmd.

Michael Sandel – ‘Justice: what’s the right thing to do?”. Voor wie niet het geduld heeft om de volledige lessenreeks van Michael Sandel op internet te bekijken, is er ook het boek:”Justice: what’s the right thing to do?”. In dit boek bekijkt Sandel een heleboel morele kwesties zoals draagmoederschap, positieve discriminatie enz… door de ogen van de grote filosofen: fascinerend. Ook eindelijk iemand die een aantal inzichten van Emanuel Kant op begrijpelijke wijze kan uitleggen en daarbij o.a. de zaak Monica Lewinsky als illustratie gebruikt.

Daniël Kahneman – Thinking fast and slow. Er zijn intussen spotgoedkope paperback-edities op de markt, dus er zijn geen excuses meer om het niet te lezen. Nobelprijswinnaar Kahneman, een van de pioniers van behavioural economics, maakt de synthese van zijn werk. Hij legt heel mooi uit hoe onze intuïtie soms heel bedrieglijk kan zijn. Aan de hand van talloze voorbeelden en studies toont hij aan welke fouten het menselijk brein maakt, vaak vanuit intellectuele luiheid. Interessant en confronterend, gezien sommige van de beschreven denkfouten helaas heel herkenbaar zijn.

Partner Content