Twee Polen beweren een al decennialang verborgen trein met vermoedelijk nazigoud ontdekt te hebben en willen hun deel van de buit opstrijken. Volgens de lokale media ontdekten de inwoners van de stad Walbrzych in Neder-Silezië een gepantserde trein. Ze kondigden echter aan de juiste vindplaats pas bekend te maken, als ze de garantie hebben gekregen voor een vindersloon van tien procent. Dat berichtte het nieuwsportaal daminfo.pl, dat een kopie van de brief van de vinders aan het stadsbestuur publiceerde. De stad wilde de vondst bevestigen noch ontkennen.

Titanic

Het is niet duidelijk of het om een sensationele vondst gaat of om louter wishful thinking. 'Dit is een bestaand verhaal', zei de lokale historica Joanna Lamparska op de nieuwszender TVN24. Al jaren wordt in de regio naar een legendarische trein gezocht, die in een ondergrondse gang zou verborgen zijn. Volgens andere onbevestigde plaatselijke verhalen zou een trein met roofgoed van de nazi's op het traject Wroclaw en Walbrzych verstopt zijn. 'Het zou een ongelooflijke ontdekking zijn', zei Lamparska. Al maande ze aan tot voorzichtigheid: 'Niemand heeft ooit het bestaan van deze trein bewezen.'

Rondom Walbrzych zorgt de mogelijke schat toch voor de nodige opwinding. Tot 300 ton goud zou zich in de trein kunnen bevinden, vermoedt het online-portaal wiadomosci walbrzyskie. Jaroslaw Chmielewski, de advocaat van de schatzoekers, pookte de speculaties in een interview met Radio Wroclaw nog wat op: 'Dit is een vondst met wereldwijde impact, vergelijkbaar met de Titanic.'

Tunnelsysteem

In de omgeving van Walbrzych bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog het ondergronds complex Riese met een uitgebreid tunnelsysteem. Wegens de luchtaanvallen in de laatste fase van de oorlog, werden plannen gesmeed om ondergrondse fabrieken en een militair hoofdkwartier te bouwen.

De trein die nu mogelijk gevonden is, zou waardevolle ertsen of geroofd oorlogsgoed bevatten. (Belga/AVE)

Twee Polen beweren een al decennialang verborgen trein met vermoedelijk nazigoud ontdekt te hebben en willen hun deel van de buit opstrijken. Volgens de lokale media ontdekten de inwoners van de stad Walbrzych in Neder-Silezië een gepantserde trein. Ze kondigden echter aan de juiste vindplaats pas bekend te maken, als ze de garantie hebben gekregen voor een vindersloon van tien procent. Dat berichtte het nieuwsportaal daminfo.pl, dat een kopie van de brief van de vinders aan het stadsbestuur publiceerde. De stad wilde de vondst bevestigen noch ontkennen. Het is niet duidelijk of het om een sensationele vondst gaat of om louter wishful thinking. 'Dit is een bestaand verhaal', zei de lokale historica Joanna Lamparska op de nieuwszender TVN24. Al jaren wordt in de regio naar een legendarische trein gezocht, die in een ondergrondse gang zou verborgen zijn. Volgens andere onbevestigde plaatselijke verhalen zou een trein met roofgoed van de nazi's op het traject Wroclaw en Walbrzych verstopt zijn. 'Het zou een ongelooflijke ontdekking zijn', zei Lamparska. Al maande ze aan tot voorzichtigheid: 'Niemand heeft ooit het bestaan van deze trein bewezen.'Rondom Walbrzych zorgt de mogelijke schat toch voor de nodige opwinding. Tot 300 ton goud zou zich in de trein kunnen bevinden, vermoedt het online-portaal wiadomosci walbrzyskie. Jaroslaw Chmielewski, de advocaat van de schatzoekers, pookte de speculaties in een interview met Radio Wroclaw nog wat op: 'Dit is een vondst met wereldwijde impact, vergelijkbaar met de Titanic.'In de omgeving van Walbrzych bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog het ondergronds complex Riese met een uitgebreid tunnelsysteem. Wegens de luchtaanvallen in de laatste fase van de oorlog, werden plannen gesmeed om ondergrondse fabrieken en een militair hoofdkwartier te bouwen. De trein die nu mogelijk gevonden is, zou waardevolle ertsen of geroofd oorlogsgoed bevatten. (Belga/AVE)