De nieuwe staatskoets van de Britse koningin Elizabeth, die gebruikt wordt voor de officiële opening van het Britse parlement, is een rijdende tijdcapsule met enkele van de meest kostbare objecten uit de Britse geschiedenis.

Zo werden in het koetswerk onder meer stukjes uit de beroemde appelboom van Sir Isaac Newton, het oorlogsschip van Hendrik VIII, de Mary Rose, de Stone of Scone en de deur van Downing Street 10 verwerkt.

De kroon bovenop de koets is uitgekerfd uit een blok eikenhout uit Lord Nelsons schip, de HMS Victory, en het hout van de Britannia vormde de basis voor de handvaten aan de binnenkant van de koets. Nog meer hout komt van de kathedralen St Paul's, Canterbury, Wells en York.

Van Darwin tot Hillary

Het leger wordt gesymboliseerd door metaal van een musketkogel uit de Slag bij Waterloo. Andere voorwerpen verwijzen naar Charles Darwin, poolreizigers Sir Ernest Shackleton en Robert Scott en bergbeklimmer Sir Edmund Hillary.

Het is nog maar de tweede staatskoets die wordt gebouwd in meer dan 100 jaar. De Australiër Jim Frecklington deed er een decennium over om het rijtuig te ontwerpen en te realiseren.

De koets, die door de Royal Collection Trust werd aangeschaft met geld van een private donatie, is vijf en een halve meter lang, weegt meer dan drie ton en wordt voortgetrokken door zes paarden.

De nieuwe staatskoets van de Britse koningin Elizabeth, die gebruikt wordt voor de officiële opening van het Britse parlement, is een rijdende tijdcapsule met enkele van de meest kostbare objecten uit de Britse geschiedenis. Zo werden in het koetswerk onder meer stukjes uit de beroemde appelboom van Sir Isaac Newton, het oorlogsschip van Hendrik VIII, de Mary Rose, de Stone of Scone en de deur van Downing Street 10 verwerkt. De kroon bovenop de koets is uitgekerfd uit een blok eikenhout uit Lord Nelsons schip, de HMS Victory, en het hout van de Britannia vormde de basis voor de handvaten aan de binnenkant van de koets. Nog meer hout komt van de kathedralen St Paul's, Canterbury, Wells en York.Het leger wordt gesymboliseerd door metaal van een musketkogel uit de Slag bij Waterloo. Andere voorwerpen verwijzen naar Charles Darwin, poolreizigers Sir Ernest Shackleton en Robert Scott en bergbeklimmer Sir Edmund Hillary. Het is nog maar de tweede staatskoets die wordt gebouwd in meer dan 100 jaar. De Australiër Jim Frecklington deed er een decennium over om het rijtuig te ontwerpen en te realiseren.De koets, die door de Royal Collection Trust werd aangeschaft met geld van een private donatie, is vijf en een halve meter lang, weegt meer dan drie ton en wordt voortgetrokken door zes paarden.