BELGA
© BELGA

Eerst en vooral: het gaat om beelden van een lezing in de Kroatische hoofdstad Zagreb, die dateren van vóór Yanis Varoufakis minister werd. Als docent betoogde hij toen dat Griekenland zich falliet moest verklaren in plaats van het Europese hulppakket met de daaraan verbonden zware besparingen te aanvaarden. Hij zegt dat Athene zijn middelvinger moet opsteken naar de Duitsers en dat die het probleem zelf moeten oplossen. Er circuleren echter beelden waarop hij daarbij zijn middelvinger effectief opsteekt, en beelden waarop hij dat niet doet. Maar welke zijn de echte?

De Duitse komiek Jan Böhmermann, gastheer van het satirische programma Neo Magazin Royal, gaf woensdagavond toe dat hij de beelden vervalste en legde in een filmpje uit hoe hij Varoufakis het gebaar liet maken. Ook de Griekse minister zelf ontkent dat hij tijdens de toespraak Duitsland de middelvinger gaf.

Verwarring

Het maakt de verwarring alleen maar groter. Hoewel Varoufakis ontkent en beweert dat de video getrukeerd is, heeft hij nog geen enkel bewijs geleverd dat dit ook zo is. Meer nog, via zijn Twitteraccount deelde hij een link naar 'undoctored' (onbewerkte) beelden... waarop wel degelijk de middelvinger te zien is.

Vanaf 40:15 in de video

Bovendien benadrukt de Duitse zender ZDF, de broodheer van Böhermann en zijn programma, dat het programma 'satirisch' bedoeld is en dat de beelden wel degelijk authentiek zijn. Kunt u nog volgen?

Persona non grata

De hele discussie lijkt een non-event, maar Varoufakis is in Europese middens al een tijdje persona non grata geworden door dwars te liggen bij het overleg over de terugbetaling van de Griekse schulden.

Yanis Varoufakis , BELGAIMAGE
Yanis Varoufakis © BELGAIMAGE

In Duitsland, dat in de kwestie een principieel standpunt inneemt, is Varoufakis bovendien nog meer ongeliefd omdat hij het aandurft over herstelbetalingen te praten die Duitsland Griekenland zou moeten betalen wegens de nazibarbarij in Hellas tijdens de Tweede Wereldoorlog. De middelvingeraffaire wordt door sommigen daarom als een poging tot karaktermoord beschouwd.

'Blunders'

Wat er ook van zij, het is niet de eerste keer dat de 'fratsen' van Varoufakis de bevolking van zijn land geen dienst bewijzen. Onlangs kwam hij in opspraak omdat hij zich met zijn vrouw had laten fotograferen door het Franse tijdschrift Paris Match in hun woning in een van de duurste wijken van Athene. De vicevoorzitter van het Europees Parlement, Dimitris Papadimoulis, riep zijn landgenoot op om zich minder te laten fotograferen en harder te werken. Varoufakis betuigde zijn spijt.

Als minister kwam hij ook al in opspraak door te verkondigen dat zijn land falliet is, op een moment dat Griekenland met Europa onderhandelt over een nieuwe lening.

Eerst en vooral: het gaat om beelden van een lezing in de Kroatische hoofdstad Zagreb, die dateren van vóór Yanis Varoufakis minister werd. Als docent betoogde hij toen dat Griekenland zich falliet moest verklaren in plaats van het Europese hulppakket met de daaraan verbonden zware besparingen te aanvaarden. Hij zegt dat Athene zijn middelvinger moet opsteken naar de Duitsers en dat die het probleem zelf moeten oplossen. Er circuleren echter beelden waarop hij daarbij zijn middelvinger effectief opsteekt, en beelden waarop hij dat niet doet. Maar welke zijn de echte?De Duitse komiek Jan Böhmermann, gastheer van het satirische programma Neo Magazin Royal, gaf woensdagavond toe dat hij de beelden vervalste en legde in een filmpje uit hoe hij Varoufakis het gebaar liet maken. Ook de Griekse minister zelf ontkent dat hij tijdens de toespraak Duitsland de middelvinger gaf.Het maakt de verwarring alleen maar groter. Hoewel Varoufakis ontkent en beweert dat de video getrukeerd is, heeft hij nog geen enkel bewijs geleverd dat dit ook zo is. Meer nog, via zijn Twitteraccount deelde hij een link naar 'undoctored' (onbewerkte) beelden... waarop wel degelijk de middelvinger te zien is.Vanaf 40:15 in de videoBovendien benadrukt de Duitse zender ZDF, de broodheer van Böhermann en zijn programma, dat het programma 'satirisch' bedoeld is en dat de beelden wel degelijk authentiek zijn. Kunt u nog volgen?De hele discussie lijkt een non-event, maar Varoufakis is in Europese middens al een tijdje persona non grata geworden door dwars te liggen bij het overleg over de terugbetaling van de Griekse schulden.In Duitsland, dat in de kwestie een principieel standpunt inneemt, is Varoufakis bovendien nog meer ongeliefd omdat hij het aandurft over herstelbetalingen te praten die Duitsland Griekenland zou moeten betalen wegens de nazibarbarij in Hellas tijdens de Tweede Wereldoorlog. De middelvingeraffaire wordt door sommigen daarom als een poging tot karaktermoord beschouwd.Wat er ook van zij, het is niet de eerste keer dat de 'fratsen' van Varoufakis de bevolking van zijn land geen dienst bewijzen. Onlangs kwam hij in opspraak omdat hij zich met zijn vrouw had laten fotograferen door het Franse tijdschrift Paris Match in hun woning in een van de duurste wijken van Athene. De vicevoorzitter van het Europees Parlement, Dimitris Papadimoulis, riep zijn landgenoot op om zich minder te laten fotograferen en harder te werken. Varoufakis betuigde zijn spijt.Als minister kwam hij ook al in opspraak door te verkondigen dat zijn land falliet is, op een moment dat Griekenland met Europa onderhandelt over een nieuwe lening.