Omstreden Lumumbaplein in Brussel al zichtbaar op Google Maps

Futur Place Lumumba © Google Maps

Het omstreden Lumumbaplein in Elsene is voortaan zichtbaar op Google Maps. Intussen blijft de politiek in Brussel verdeeld. ‘De wijk heet al Matonge, wordt Congo zo niet voldoende erkend?’

De organisatie Place-Lumumba-Plein pleit al enkele jaren om een pleintje in de Matongewijk in de Brusselse gemeente Elsene om te dopen tot het Patrice Lumumbaplein. Het plein zou de Congolese gemeenschap in België erkenning moeten geven. En hoewel er nog geen enkele officiële beslissing is genomen, hangen er al geplastificeerde nep-straatnaambordjes en benoemt Google Maps het tot nu toe naamloze plein aan de achterkant van de Sint-Bonifaaskerk nu ook als Futur Place Lumumba. Dat meldt brusselnieuws.be.

Politieke verdeeldheid

De Brusselse politiek is verdeeld over de komst van het plein. Onder meer schepen Maite Morren (SP.A) is voorstander en ook CDH en Ecolo steunen het initiatief. Assita Kanko (MR) verzet zich tegen het idee. Ze vreest dat het Lumumbaplein een aantrekkingspool zal worden voor manifestaties die op geweld kunnen uitdraaien. ‘De wijk heet al Matonge naar een buurt in Kinshasha, wordt Congo zo al niet erkend in Elsene’, vroeg ze zich eerder af op brusselnieuws.be.

Al sinds november 2013 verzamelt de radicaal linkse ngo Intal handtekeningen vóór het plein. Na de zomer wordt de petitie aan het gemeentebestuur overhandigd. ‘Zo kunnen we tonen dat het idee gedragen wordt door de bevolking’, aldus Antoine Moens de Hase, verantwoordelijke van de Congo-groep binnen Intal, op brusselnieuws.be.

Moens de Hase suggereerde bovendien bij Google Maps de naam ’toekomstig Lumumbaplein’. En die werd na een paar maanden goedgekeurd. Dat Google Maps de naam online weergeeft is niet abnormaal. Google plaatst vaker niet-officiële namen op zijn kaarten.

Belgische verantwoordelijkheid executie

Congolees premier Patrice Lumumba (m) en koning Boudewijn, op 29/09/1960, daags voor de speech.
Congolees premier Patrice Lumumba (m) en koning Boudewijn, op 29/09/1960, daags voor de speech.© Belga

Patrice Lumumba was de eerste democratisch verkozen premier van de Republiek Congo na de onafhankelijkheid van België in juni 1960. Enkele weken later werd Lumumba’s regering afgezet en werd hij gedood. Rond zijn executie hangt nog veel onduidelijkheid, naar verluidt werd de moord uitgevoerd met steun van buitenlandse regeringen, waaronder België. Zijn stoffelijk overschot is nooit teruggevonden, volgens sommigen is zijn lichaam na de executie opgelost in zwavelzuur.

De Congolese vrijheidsstrijder Lumumba verdedigde de belangen van het postkoloniale België niet. Dat blijkt onder meer uit de originele tekst van de onverwachte speech van 30 juni 1960 van Patrice Lumumba in aanwezigheid van koning Boudewijn ter ere van de onafhankelijkheid.

In 2002 erkende de Belgische overheid dat ons land ‘onmiskenbare verantwoordelijkheid had in de gebeurtenissen die leidden tot de dood van Lumumba.’ Al weigerde België de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content