Na commotie rond rechts-extremist: stad Kortrijk neemt protocol Guldensporenviering over van organisator

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op 10 juli 2020. © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack.be

Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vindt de aanwezigheid van de veroordeelde Franse rechts-extremist Aurélien Verhassel op de Guldensporenviering ‘compleet ongepast’. De stad zal de organisatie van de zitplaatsen voortaan in handen nemen.

De reactie van burgemeester Vincent Van Quickenborne komt er na de commotie die is ontstaan rond een foto van de viering van de Guldensporenslag op de Kortrijkse Groeningekouter. Op 10 juli zat de Franse rechts-extremist Aurélien Verhassel op de eerste rij, drie stoelen naast Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en vier van Van Quickenborne zelf. Ook Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove, een kennis van Verhassel, tekende present op de eerste rij.

Volgens de organisator, het Guldensporencomité, kwam dat door ‘een samenloop van omstandigheden’. Maar met die uitleg neemt Van Quickenborne geen genoegen. ‘Ik vind de aanwezigheid op de eerste rij van dat extreem-rechts sujet compleet ongepast’, zegt de liberaal aan Knack.

Voortaan zal de stad zelf de organisatie van het protocol van de viering in handen nemen om zulke taferelen te vermijden, aldus Van Quickenborne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content