N-VA: ‘Respect voor persoonlijke beslissing van Patrick Janssens’

Patrick Janssens stapt uit de Antwerpse gemeenteraad. Hij zit het niet zitten om een rol op te nemen in de oppositie tegen de nieuwe burgemeester Bart De Wever.

Patrick Janssens zit vanaf 1 januari niet langer in de gemeenteraad van Antwerpen. Dat deelde hij aan de nieuw verkozen SP.A-fractie in Antwerpen mee.

De SP.A zal de komende zes jaar in Antwerpen oppositie voeren. Die rol ziet Janssens voor zichzelf niet weggelegd.

Ongeloofwaardig

“De afgelopen 10 jaar heb ik als burgemeester altijd geprobeerd een verzoenende rol te spelen, boven de partijpolitieke discussies te staan en op een constructieve manier met iedereen samen te werken. Ik was ervan overtuigd dat dit het beste was voor Antwerpen en voor alle Antwerpenaars. Het ligt niet in mijn aard en zou ook ongeloofwaardig zijn om nu plots een heel andere rol op te nemen”, luidt het.

Talent“Ik ben de vele tienduizenden kiezers die geloven in ons project voor Antwerpen zeer dankbaar en ben ervan overtuigd dat we dat project ook vanuit de oppositie verder kunnen en moeten bewaken. Maar dat gebeurt beter door andere mensen dan door een ex-burgemeester. In de nieuwe generatie die nu klaarstaat is bijzonder veel talent aanwezig en ik heb er alle vertrouwen in dat zij op een succesvolle manier zullen blijven werken aan de best mogelijke stad”, besluit Janssens.

Naast de gemeenteraad laat Janssens volgens zijn woordvoerder ook een zitje in de Antwerpse districtsraad aan zich voorbijgaan. Hij blijft tot nader order wel Vlaams parlementslid. Over zijn verdere toekomst, al dan niet in de politiek, bestaat nog geen duidelijkheid.

Janssens zal daar allicht pas over communiceren nadat hij zijn taken als burgemeester eind dit jaar heeft afgewerkt.

Stap opzij

Janssens had begin november al een stap opzij gezet als onderhandelaar voor de toenmalige Stadslijst, omdat hij niet de illusie wilde wekken dat zijn persoon een akkoord met N-VA in de weg zou staan. Wat later eindigde de samenwerking tussen sp.a en CD&V en onderhandelde die laatste partij alleen verder met N-VA en Open Vld.

Eind volgende week wordt in Antwerpen een bestuursakkoord verwacht

Janssens laat tot slot weten dat hij zich, “net zoals de voorbije weken, zal onthouden van commentaar over de politieke actualiteit”.

Uittredend Antwerps schepen en lokaal SP.A-partijvoorzitter Guy Lauwers ziet voor Patrick Janssens nog een rol weggelegd in Antwerpen. “Het hart van Patrick ligt nog steeds in Antwerpen en dat zal altijd zo blijven”, zegt Lauwers. “Zijn engagement

eindigt niet bij een zitje in de gemeenteraad.”

Lauwers zegt veel respect en begrip te hebben voor de beslissing van Janssens om de gemeenteraad te verlaten. “Daarnaast willen wij als SP.A uiteraard onze dankbaarheid betuigen voor alles wat Patrick de voorbije jaren voor ons en de stad gedaan heeft. Maar Antwerpen is Patrick nog niet kwijt”, denkt Lauwers.

Wat Janssens voor Antwerpen concreet nog zal kunnen betekenen, is voorlopig niet duidelijk. “Maar zijn visie op stedelijkheid, op de plaats die een stad kan en moet innemen in de samenleving, kan hij in ieder geval nog op vele andere manieren vertalen dan via de gemeenteraad”, vindt Lauwers.

N-VA: ‘Respect voor persoonlijke beslissing van Patrick Janssens’

Bart De Wever en N-VA reageren voorlopig niet. De partij houdt het erop dat het om een persoonlijke beslissing van Janssens gaat, “en die kunnen we alleen maar respecteren”.

N-VA zit dezer dagen nog volop in de onderhandelingen voor een Antwerps bestuursakkoord, samen met CD&V en Open Vld. Half december zou het akkoord rond moeten zijn, al wordt daar voorlopig geen inhoudelijke commentaar over gegeven.

Marc Van Peel: Geen commentaar

Antwerps CD&V-kopstuk Marc Van Peel wil geen commentaar geven op het vertrek van Janssens. Van Peel was naast Janssens het gezicht van de Antwerpse Stadslijst. Na de verkiezingen zei ihij dat de CD&V nooit de Stadslijst zou verlaten. Later zorgde hij toch voor een scheuring. Hij stapt nu in een coalite met Bart De Wever terwijl de SP.A in de oppositie gaat.

Philip Heylen (CD&V): ‘Graag met hem samengewerkt’

Antwerps CD&V-schepen Philip Heylen, zegt respect te hebben voor de beslissing van Janssens. Heylen beschouwt Janssens naar eigen zeggen “los van de politiek als meer dan een collega, zelfs een vriend” en bedankt hem voor de jarenlange samenwerking.

“Ik heb heel graag en heel oprecht met hem samengewerkt”, aldus Heylen. Ik heb er niets dan respect voor dat hij nu zijn conclusies trekt na het verloop van het politieke spel.”

Heylen vindt dat Janssens veel voor de stad heeft betekend de voorbije jaren. “Hij heeft hier echt heel wat nieuwe zaken in gang gezet”, zegt hij. “Ik wens hem dan ook succes met al wat hij in de toekomst nog gaat doen.”

Annemie Turtelboom: Dank voor stempel die hij op Antwerpen heeft gedrukt

Antwerps Open VLD-kopstuk Annemie Turtelboom reageert kort op het nakende vertrek van uittredend burgemeester Patrick Janssens. “Ik wil hem bedanken voor de stempel die hij tien jaar lang op de stad heeft gedrukt en de verschillende belangrijke projecten die hij heeft gerealiseerd”, aldus Turtelboom in een reactie aan Belga.

Over de keuze van Janssens, die hij naar eigen zeggen onder meer heeft genomen omdat hij het niet geloofwaardig zou vinden om een oppositierol te gaan vertolken na tien jaar burgemeesterschap boven de partijen heen, geeft Open Vld geen verdere commentaar.(Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content