‘Trump kan klimaatakkoord van Parijs niet blokkeren’

Ségolène Royal © Belga Image

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump kan de toepassing van het Klimaatakkoord van Parijs volgens de Franse minister van Energie en Milieu Ségolène Royal niet verhinderen.

‘Anders dan hij heeft gezegd, kan hij het Akkoord van Parijs niet opzeggen’, zei Royal woensdag in een interview met de Franse radiozender RTL.

Het Klimaatakkoord van Parijs dat enkele dagen geleden in werking is getreden, voorziet dat men het gedurende drie jaar niet kan opzeggen. ‘Momenteel hebben 103 landen het geratificeerd, die samen 70 procent van de uitstoot vertegenwoordigen’, aldus Royal. Ook de Verenigde Staten hebben het akkoord geratificeerd.

Beloofd

In Parijs kwamen bijna tweehonderd landen in december overeen om de uitstoot wereldwijd te beperken, om de gemiddelde stijging van de temperatuur ten opzichte van het pre-industriële tijdperk beneden de twee graden te houden.

Trump had tijdens zijn campagne beloofd bij een verkiezingsoverwinning uit het akkoord te stappen. De VN-verantwoordelijke voor het klimaat, Patricia Espinosa, heeft Trump ‘gefeliciteerd’ met zijn overwinning. ‘We hebben haast om samen te werken met zijn administratie, om de klimaatagenda te doen vooruitgaan in het belang van de volkeren van de wereld’, aldus Espinosa in een persbericht vanuit Marrakech, waar de 22e conferentie van de Verenigde Naties over het klimaat (COP 22) plaatsvindt.

Vertrouwen

De onderhandelaars en waarnemers op de top in Marrakech reageerden geschokt op de verkiezing van Trump, maar toonden wel hun vertrouwen in het transformatieproces dat al is opgestart en onomkeerbaar is. ‘Trump moet kiezen: zal hij een president zijn van wie we zullen onthouden dat hij de wereld op het pad naar een klimaatramp heeft gezet, of een president die naar het Amerikaanse publiek zal geluisterd hebben en ons op het pad naar klimaatvooruitgang heeft gehouden’, aldus Michael Brune van de ngo Sierre Club.

‘De verkiezing van Trump is een ramp, maar dat kan niet het einde zijn van het internationale klimaatproces’, aldus May Boeve, van de Amerikaanse ngo 350.org. ‘Trump zal proberen op de rem te staan in de klimaatactie, dat wil zeggen dat we al ons gewicht op de versnelling moeten plaatsen.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content