COP27: conferentie officieel geopend, klimaatgerelateerde schade op agenda

© Belga Image (AFP)

De 27ste VN-klimaatconferentie is zondag officieel begonnen in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. Voor het eerst staat de vergoeding van klimaatgerelateerde schade officieel op de agenda.

De 27ste klimaatconferentie brengt 200 landen in de komende twee weken bijeen. Voor België gaan premier Alexander De Croo (Open VLD) en verschillende ministers ter plaatse.

Tijdens de openingssessie bleek dat schade die het gevolg is van klimaatverandering voor het eerst een officieel bespreekpunt wordt op de top. Tijdens eerdere conferenties ging het ook over verlies en schade, maar toen was het geen formeel onderhandelingsthema. Vooral ontwikkelingslanden die compensatie willen van rijke landen, pleiten daar al jaren voor.

Om de opwarming van de aarde nog te kunnen beperken tot 1,5 graden tegenover het pre-industriële tijdperk – de meest ambitieuze doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs – zou de uitstoot van broeikasgassen met 45 procent moeten dalen tegen 2030.

Met de huidige engagementen, als ze al gerespecteerd worden, zou de uitstoot echter stijgen met 5 tot 10 procent, waardoor de wereld afstevent op een opwarming van 2,4 graden tegen het einde van de eeuw.

Voor de voorzitter van de conferentie, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry, moeten lessen getrokken worden uit de klimaatrampen in onder meer Pakistan, Afrika, delen van Europa en Amerika.

Partner Content