Elio Di Rupo zeer tevreden over ‘Pandamissie’ naar China

Premier Elio Di Rupo en zijn Chinese ambtsgenoot Li Keqiang © BELGA

Eerste minister Elio Di Rupo toont zich zeer tevreden over zijn bezoek aan China dat in ons land vooral in de herinnering zal blijven door de communautaire rel rond de komst van een pandakoppel naar Wallonië.

Premier Elio Di Rupo maakt een “zeer positieve” balans op van zijn kort bezoek aan China, dat vooral in het nieuws kwam met de aankondiging van de komst van twee reuzenpanda’s naar het Henegouwse Pairi Daiza voor een periode van 15 jaar. Hoewel de premier zelf allicht liever met andere dossier uitpakt, gaat dit bezoek door de communautaire rel rond de reuzenpanda’s allicht de geschiedenis in als de Panda-missie.

Een ander belangrijk dossier is de toestemming van Umicore voor de bouw van een nieuw fabriek in Changsha (provincie Henan). “Het belangrijkste is om de troeven van België voor te stellen en om aan te tonen dat we in staat zijn om de Chinezen te helpen”, benadrukt Elio Di Rupo, die wijst op het grote belang van ontmoetingen op hoog niveau met de Chinese autoriteiten.

Pandakoppel

Tijdens de ontmoeting met de Chinese premier Li Keqiang, begon deze laatste zelf over Belgische ondernemingen te praten. Het was ook de Chinese premier die het groen licht van de bevoegde autoriteiten aankondigde voor de komst van het pandakoppel en de doorbraak in het dossier van Umicore, voor de bouw van een nieuwe, milieuvriendelijkere en modernere fabriek in Changsha.

De twee regeringsleiders spraken ook af om de contacten tussen beide landen op het hoogste niveau voort te zetten. “We moeten werken aan de opening van de Chinese markt voor Belgische bedrijven en de komst van Chinese bedrijven naar België vergemakkelijken”, aldus Di Rupo.

Vandaag zijn 300 Belgische bedrijven actief in China tegen slechts 6 of 7 Chinese in België. Volgens de premier was het een sterk signaal dat België naast Finland het enige Noord-Europese land was dat politieke leiders had afgevaardigd naar het World Economic Forum van Dalian.

Duurzame ontwikkeling

Elio Di Rupo vond het ook positief dat China steeds meer belang hecht aan duurzame ontwikkeling. België heeft op dat gebied heel wat troeven uit te spelen: “We beschikken over heel wat knowhow en China is een potentiële markt”.

De premier kon tijdens ontmoetingen met toplui van de Dalian Wanda Group en Huawei de aandacht vestigen op Belgische bedrijven. Zo sprak Di Rupo over het topbedrijf in de audiovisuele technologie, Barco, met de baas van de Dalian Wanda Group, actief in de ontspannings- en hotelsector.

De baas van Huawei kondigde aan de aanwezigheid in België te verhogen door de aankoop van een Gents bedrijf. Tijdens de receptie met Belgische en Chinese investeerders, herinnerde Elio Di Rupo aan het fonds van 100 miljoen van de China Investment Corporation, dat tot doel heeft Chinese investeringen in België te ondersteunen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content