Michel Hofman wordt de nieuwe Chef Defensie

© belga

Viceadmiraal Michel Hofman wordt de nieuwe Chef Defensie. Dat heeft minister van Defensie Philippe Goffin (MR) dinsdag in de Kamer verklaard.

Michel Hofman volgt Marc Compernol op, wiens mandaat binnenkort afloopt. Hofman is momenteel vice-Chef Defensie. Van nummer twee van het leger wordt hij dus nummer een. Op 10 juli treedt hij in functie.

De andere kandidaten voor de topjob bij het leger waren Claude Van de Voorde en Jan Hennes. Volgens minister Goffin konden ze alle drie een indrukwekkend palmares en brede ervaring op tafel leggen. De keuze van de regering viel uiteindelijk op Hofman omwille van zijn brede ervaring op operationeel en internationaal vlak, zijn kennis van de Defensiestructuren en de implementatie van de strategische visie op Defensie.

Hofman was de enige Franstalige onder de drie kandidaten op de shortlist. Het is geleden van Willy Herteleer (1995-2002) dat iemand ‘uit de Marine’ aan het hoofd komt te staan van het Belgisch leger.

Biografie: van nummer twee naar nummer één

Michel Hofman wordt de nieuwe Chef Defensie. De 59-jarige viceadmiraal is een gewezen commandant van de Marine en is sinds juni 2007 vice-Chef Defensie. Van nummer twee van het leger wordt hij dus de nummer een.

Hofman was de enige Franstalige van de kandidaten, maar zou perfect tweetalig zijn. Hij zag in 1961 in Oostende het levenslicht en startte zijn opleiding aan de Koninkijke Militaire School in 1978.

Als jonge officier vervulde hij verschillende functies aan boord van mijnenbestrijdingseenheden. In 1985 voerde Hofman het commando over de “Oudenaerde”. Na zijn vorming in Nederland begon hij in 1987 een eerste periode aan boord van de E-71 fregatten als operatie-officier en navigator. Die periode werd beëindigd door een ontplooiing in de golfregio tijdens operatie Desert Shield/Storm.

Zijn operationele loopbaan kreeg een vervolg tussen 1991 en 1997. Hij was onder meer tweede commandant aan boord van het fregat Westdiep en Officier Operaties van de staf van het permanent Navo-eskader in de Atlantische Oceaan. Aansluitend werd hij militair assistent van toenmalig stafchef Willy Herteleer, net als hij afkomstig uit de Marine, en werkte hij mee aan de visienota voor Defensie.

In 2000 nam Hofman het commando over van de Westdiep. Na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, volgde een ontplooiing in de Middellandse Zee tijdens operatie Active Endeavour. Een laatste kort commando over het fregat Wandelaar vond plaats in 2006.

Nadien vervoegde Hofman de leiding van de Divisie Operaties binnen het stafdepartement Operaties en Training van de Defensiestaf. Een laatste opdracht aan boord vond plaats in het najaar van 2010, toen hij adjunct was van de Force Commander Eunavfor Atalanta voor de kust van Somalië in het kader van de strijd tegen piraterij.

Na deze ontplooiing volgde zijn benoeming tot Naval Component Commander. Op 6 mei 2015 gaf hij het commando over de Marine door om het departement Operaties en Training te vervoegen, eerst als Adjunct Operaties en later als Assistent Chef Staf Operaties en Training. Sinds 26 juni 2016 mag Hofman zichzelf viceadmiraal noemen. Een jaar later schopte hij het tot vice-Chef Defensie, onder zijn voorganger Marc Compernol.

Vanaf 10 juli mag hij zich nummer één van het leger noemen.

Partner Content