Drie Franse onderzoeksrechters die met het moordonderzoek belast werden na een klacht in Frankrijk door de weduwe van Arafat, waren aanwezig bij de opgraving. De moefti van Jeruzalem was eveneens present. Franse, Zwitserse en Russische deskundigen zullen nu in hun respectievelijke thuislanden onderzoeken of de Palestijnse leider in 2004 met polonium vergiftigd werd.

Die hypothese werd in juli geherformuleerd toen de Qatarese televisiezender al-Jazeera een documentaire uitzond over sporen van de radioactieve substantie op persoonlijke spullen van Arafat.

Volgens de experts zal het analyseren van de stalen weken duren. Zelfs als er sporen van het toxische polonium worden aangetroffen, zal het niet gemakkelijk zijn om te bewijzen dat die door een persoon werden toegediend, aldus een medewerker van het Institut français pour la protection radiologique et la sûreté nucléaire (IRSN).

Aartsvijand Israël Arafat is na de opgraving opnieuw begraven in Ramallah. Er zijn een plechtigheid en gebedsmomenten aan het mausoleum.

Arafat stierf in november 2004 in een militair ziekenhuis bij Parijs op 75-jarige leeftijd. Sindsdien heerst er bij vele Palestijnen het vermoeden dat aartsvijand Israël zijn tegenstander heeft vergiftigd. Zwitserse experts hadden in kledij van Arafat, die hij kort voor zijn dood had gedragen, sporen van de radioactieve stof Polonium-210 aangetroffen. (Belga/TE)

Drie Franse onderzoeksrechters die met het moordonderzoek belast werden na een klacht in Frankrijk door de weduwe van Arafat, waren aanwezig bij de opgraving. De moefti van Jeruzalem was eveneens present. Franse, Zwitserse en Russische deskundigen zullen nu in hun respectievelijke thuislanden onderzoeken of de Palestijnse leider in 2004 met polonium vergiftigd werd. Die hypothese werd in juli geherformuleerd toen de Qatarese televisiezender al-Jazeera een documentaire uitzond over sporen van de radioactieve substantie op persoonlijke spullen van Arafat. Volgens de experts zal het analyseren van de stalen weken duren. Zelfs als er sporen van het toxische polonium worden aangetroffen, zal het niet gemakkelijk zijn om te bewijzen dat die door een persoon werden toegediend, aldus een medewerker van het Institut français pour la protection radiologique et la sûreté nucléaire (IRSN). Aartsvijand Israël Arafat is na de opgraving opnieuw begraven in Ramallah. Er zijn een plechtigheid en gebedsmomenten aan het mausoleum. Arafat stierf in november 2004 in een militair ziekenhuis bij Parijs op 75-jarige leeftijd. Sindsdien heerst er bij vele Palestijnen het vermoeden dat aartsvijand Israël zijn tegenstander heeft vergiftigd. Zwitserse experts hadden in kledij van Arafat, die hij kort voor zijn dood had gedragen, sporen van de radioactieve stof Polonium-210 aangetroffen. (Belga/TE)