Sarkozy, die hoopt na de volgende presidentsverkiezingen weer zijn intrek in het Elysée te kunnen nemen, werd dinsdag de gehele dag verhoord door de onderzoeksrechter. Die verdenkt de leider van Les Républicains ervan gesjoemeld te hebben met zijn lijst van verkiezingsuitgaven om het wettelijk vastgestelde plafond van 22,5 miljoen euro te omzeilen.

Het onderzoek is genoemd naar het bedrijf Bygmalion dat de campagnebijeenkomsten van Sarkozy organiseerde en slaat op een systeem van valse facturen om het overschrijden van de bovengrens van 22,5 miljoen euro aan uitgaven voor de campagne weg te moffelen.

In 2012 kandideerde Sarkozy namens de rechtse partij UMP, die nu in Les Républicains is omgedoopt, om zichzelf op te volgen in het Elysée. Meerdere kaderleden van Bygmalion, zijn boekhouder en sommige vroegere verantwoordelijken van de UMP hebben het bestaan van de fraude toegegeven.

Maar tot nu toe heeft niemand gezegd dat Sarkozy daartoe had beslist of er weet van had.

De rechters hebben in de affaire al dertien mensen in staat van beschuldiging gesteld, onder wie vroegere verantwoordelijken van de UMP, van de presidentiële verkiezingscampagne of Bygmalion. Daar komt Sarkozy nu ook zelf bij.

(Belga/TE)

Sarkozy, die hoopt na de volgende presidentsverkiezingen weer zijn intrek in het Elysée te kunnen nemen, werd dinsdag de gehele dag verhoord door de onderzoeksrechter. Die verdenkt de leider van Les Républicains ervan gesjoemeld te hebben met zijn lijst van verkiezingsuitgaven om het wettelijk vastgestelde plafond van 22,5 miljoen euro te omzeilen. Het onderzoek is genoemd naar het bedrijf Bygmalion dat de campagnebijeenkomsten van Sarkozy organiseerde en slaat op een systeem van valse facturen om het overschrijden van de bovengrens van 22,5 miljoen euro aan uitgaven voor de campagne weg te moffelen. In 2012 kandideerde Sarkozy namens de rechtse partij UMP, die nu in Les Républicains is omgedoopt, om zichzelf op te volgen in het Elysée. Meerdere kaderleden van Bygmalion, zijn boekhouder en sommige vroegere verantwoordelijken van de UMP hebben het bestaan van de fraude toegegeven. Maar tot nu toe heeft niemand gezegd dat Sarkozy daartoe had beslist of er weet van had. De rechters hebben in de affaire al dertien mensen in staat van beschuldiging gesteld, onder wie vroegere verantwoordelijken van de UMP, van de presidentiële verkiezingscampagne of Bygmalion. Daar komt Sarkozy nu ook zelf bij.(Belga/TE)