Iedereen kent de beelden van dé huwelijksceremonie zoals je die in Amerikaanse romantische films ziet: de bruid en bruidegom staan te stralen onder een wit prieeltje in een schitterend versierde tuin met aan hun zijde een resem bruidsmeisjes in dezelfde jurk en bruidsjonkers strak in het pak. Van Dingenen: "Bij nagenoeg elke trouw in een Hollywoodfilm krijgt de kijker deze typische beelden te zien. Ik wou weten of die huwelijksceremonie die we van de televisie kennen ook een invloed heeft op de trouwdag in Vlaanderen: verandert de traditionele Vlaamse trouw steeds meer in een Amerikaans televisiehuwelijk met bijhorende rituelen?"

Bruiden aan zet

Aan de hand van diepte-interviews met zestien recent getrouwde bruiden ging Van Dingenen na of er effectief kenmerken van het televisiehuwelijk terug te vinden waren in hun trouwdag. Ze peilde daarbij naar het verloop van de trouwdag en naar waar de bruid haar inspiratie voor deze keuzes haalde. Alleen de bruiden werden geïnterviewd, omdat het bewezen is dat zij zich doorgaans het meest bezighouden met de organisatie van de trouwdag.

De studie toont aan dat Vlaamse bruiden zich wel degelijk laten beïnvloeden door de beelden van het Amerikaanse televisiehuwelijk. De respondenten baseerden, al dan niet bewust, hun eigen trouwdag voor een deel op het beeld van het huwelijk dat ze voorgespiegeld krijgen door de televisie. De belangrijkste voorbeelden van Amerikaanse gebruiken die ze ook toepasten zijn het houden van een vrijgezellenfeest voor de vrouw, het gooien van het bruidsboeket, het dragen van something old, something new, something borrowed en something blue en het houden van een huwelijksceremonie in de tuin. Stuk voor stuk gebruiken die voorheen niet opdoken bij Vlaamse trouwerijen maar ingeburgerd raken onder impuls van het Amerikaanse televisiehuwelijk.

Enkel het inhuren van een wedding planner en het inschakelen van volwassen -in dezelfde kleedjes of smokings uitgedoste- bruidsmeisjes en -jonkers krijgt weinig voet aan de grond bij Vlaamse huwelijken.

Invloed mediagebruik

Van Dingenen zoekt de verklaring onder meer in de sociaalcognitieve leertheorie, die stelt dat mensen leren door het gedrag en de gevolgen van dat gedrag van een sociaal model te observeren en dan ook te imiteren. "Als kijkers op televisie zien dat koppels met zo'n huwelijksdag daar gelukkig van worden, zullen ze dit gedrag sneller zelf willen imiteren om een perfecte trouwdag te hebben."

Het Amerikaanse televisiehuwelijk heeft dus een onmiskenbare invloed op de Vlaamse trouwdag en de media spelen een grote rol in het ideaalbeeld van de bruiloft van de Vlaamse bruid. De studie sluit aan bij vele andere onderzoeken uit de communicatiewetenschappen die bewijzen hoe groot de invloed kan zijn van het dagelijks mediagebruik op eigen attitudes en gedragingen. (TE)

Kaat Van Dingenen nam deel aan de Vlaamse Scriptieprijs 2013. Haar scriptie kan je bekijken op www.scriptiebank.be

Iedereen kent de beelden van dé huwelijksceremonie zoals je die in Amerikaanse romantische films ziet: de bruid en bruidegom staan te stralen onder een wit prieeltje in een schitterend versierde tuin met aan hun zijde een resem bruidsmeisjes in dezelfde jurk en bruidsjonkers strak in het pak. Van Dingenen: "Bij nagenoeg elke trouw in een Hollywoodfilm krijgt de kijker deze typische beelden te zien. Ik wou weten of die huwelijksceremonie die we van de televisie kennen ook een invloed heeft op de trouwdag in Vlaanderen: verandert de traditionele Vlaamse trouw steeds meer in een Amerikaans televisiehuwelijk met bijhorende rituelen?" Aan de hand van diepte-interviews met zestien recent getrouwde bruiden ging Van Dingenen na of er effectief kenmerken van het televisiehuwelijk terug te vinden waren in hun trouwdag. Ze peilde daarbij naar het verloop van de trouwdag en naar waar de bruid haar inspiratie voor deze keuzes haalde. Alleen de bruiden werden geïnterviewd, omdat het bewezen is dat zij zich doorgaans het meest bezighouden met de organisatie van de trouwdag. De studie toont aan dat Vlaamse bruiden zich wel degelijk laten beïnvloeden door de beelden van het Amerikaanse televisiehuwelijk. De respondenten baseerden, al dan niet bewust, hun eigen trouwdag voor een deel op het beeld van het huwelijk dat ze voorgespiegeld krijgen door de televisie. De belangrijkste voorbeelden van Amerikaanse gebruiken die ze ook toepasten zijn het houden van een vrijgezellenfeest voor de vrouw, het gooien van het bruidsboeket, het dragen van something old, something new, something borrowed en something blue en het houden van een huwelijksceremonie in de tuin. Stuk voor stuk gebruiken die voorheen niet opdoken bij Vlaamse trouwerijen maar ingeburgerd raken onder impuls van het Amerikaanse televisiehuwelijk. Enkel het inhuren van een wedding planner en het inschakelen van volwassen -in dezelfde kleedjes of smokings uitgedoste- bruidsmeisjes en -jonkers krijgt weinig voet aan de grond bij Vlaamse huwelijken. Van Dingenen zoekt de verklaring onder meer in de sociaalcognitieve leertheorie, die stelt dat mensen leren door het gedrag en de gevolgen van dat gedrag van een sociaal model te observeren en dan ook te imiteren. "Als kijkers op televisie zien dat koppels met zo'n huwelijksdag daar gelukkig van worden, zullen ze dit gedrag sneller zelf willen imiteren om een perfecte trouwdag te hebben." Het Amerikaanse televisiehuwelijk heeft dus een onmiskenbare invloed op de Vlaamse trouwdag en de media spelen een grote rol in het ideaalbeeld van de bruiloft van de Vlaamse bruid. De studie sluit aan bij vele andere onderzoeken uit de communicatiewetenschappen die bewijzen hoe groot de invloed kan zijn van het dagelijks mediagebruik op eigen attitudes en gedragingen. (TE)