Door de economische crisis wordt ook de Belgische vastgoedmarkt de laatste tijd met argusogen gevolgd. De vrees voor een totale crash van de vastgoedprijzen in de komende jaren is evenwel ongegrond, stelt vastgoedspecialist Paul De Wael.

De huidige crisis zorgt ervoor dat velen op zoek zijn naar meer veiligheid voor hun spaargeld. Maar het is de vraag of vastgoed daarvoor nog de juiste optie is. ‘Dat is het zeker nog steeds voor particulieren die een woning voor eigen gebruik willen kopen’, zegt Paul De Wael van vastgoedstudiebureau Stadim. ‘Het blijft immers de beste pensioenverzekering die je kunt hebben. Maar om snel meerwaarde te boeken, is vastgoed uiteraard geen goede belegging op dit moment.’

De vastgoedprijzen zijn de voorbije jaren sterk de hoogte in gegaan. Omdat dit groeiritme niet kon aanhouden vragen velen zich af of de prijzen niet zullen instorten. Maar Paul De Wael waarschuwt voor een selffulfilling prophecy. ‘Hoe meer men zégt dat de prijzen zullen dalen, hoe meer ze ook zúllen dalen. Omdat iedereen afwacht. Maar laten we toch niet vergeten dat er vandaag nog altijd weinig echt objectieve cijfers zijn over eind 2008, begin 2009. Niemand kan zelfs met harde cijfers aantonen dat er een algemene prijsdaling aankomt, laat staan een instorting van de prijzen. Hoewel er door het grote aanbod best wel wat prijsverminderingen zullen worden toegestaan. Door verkopers die moeten verkopen, die het geld nodig hebben. In principe zal het toch minstens twee jaar duren vooraleer de markt zich wat herstelt. De vastgoedmarkt is een tanker, die niet zo maar plots stopt en in één keer draait. Het zal ook afhangen van de evolutie van de rest van de economie. Of de rentevoeten zo laag blijven en hoe de koopkracht evolueert bijvoorbeeld’, aldus De Wael. Heel wat analisten voorspellen in ieder geval dat de prijsdalingen in ons land gematigd zullen zijn, omdat wij een minder woelige markt kennen – zonder de excessen zoals in de VS, Groot-Brittan-nië en Spanje.

‘In België zijn de prijzen niet zo overgewaardeerd als in die landen, omdat wij ook weinig fiscale stimuli kennen die de prijzen echt omhoog drijven’, legt Paul De Wael uit. ‘Bij ons zijn de prijsstijgingen daarentegen onderbouwd door economische gegevens zoals de koopkracht en de inflatie. De vrees voor een totale crash van de prijzen is dus in principe overbodig, zoiets is echt een worstcasescenario. Maar als men doemscenario’s blijft schetsen, gaat het natuurlijk van kwaad naar erger. Men moet toch genuanceerd blijven, want van paniek wordt echt niemand beter, ook de kopers niet. We moeten de dingen niet zwarter voorstellen dan ze zijn. Maar ook niet beter uiteraard.’

in samenwerking met Moneytalk

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content