MAANDAG 27 JANUARI.

N-VA-ondervoorzitter Eric Defoort stapt uit de partij. Defoort zou de senaatslijst duwen van de N-VA bij de federale verkiezingen. De reden voor zijn ontslag is niet bekend.

DINSDAG 28 JANUARI.

De gemeenteraad van de stad Gent keurt de zogenaamde combibelasting goed. In de toekomst zullen alle personen die gerechtelijk of bestuurlijk worden aangehouden, 100 euro moeten betalen voor het vervoer in een politiecombi.

WOENSDAG 29 JANUARI.

Nicky Van den Borre, voetballer bij eerste provincialer Olsa Brakel, moet een tegenspeler een schadevergoeding betalen van 2478 euro voor een fout uitgevoerde sliding tackle. Dat beslist het Gentse hof van beroep.

De kamercommissie Verkeer keurt een wetsontwerp goed dat niet alleen chauffeurs en transportbedrijven, maar ook hun opdrachtgevers verantwoordelijk stelt voor ongevallen. Vroeger schreef de wetgever gedeelde verantwoordelijkheid voor, maar in de praktijk kwam het erop neer dat de chauffeurs en transportfirma’s aansprakelijk werden gesteld.

Het gerecht lanceert via het VRT-programma ‘Ooggetuige’ een robotfoto van het derde ‘vaste’ bendelid van de Bende van Nijvel. Eerder werden al robotfoto’s van ‘de reus’ en van ‘de seriemoordenaar’ vrijgegeven.

Zelfstandige ondernemers die investeren in veiligheid krijgen een hogere fiscale aftrek. Dat beslist het kernkabinet. Tot nu toe was 3,5 procent van de investeringen fiscaal aftrekbaar, nu wordt dat 13,5 procent.

DONDERDAG 30 JANUARI.

Het is Gedichtendag in Vlaanderen. Dat is onder meer te merken in de treinstations. Alle pendelaars krijgen een briefkaart met een gedicht erop.

De CD&V roept alle partijen op om hun programma’s te laten doorlichten met het oog op de verkiezingen van 18 mei. De andere partijen reageren vrij negatief op het voorstel.

De Senaat keurt de genocidewet goed. Ons land mag enkel nog misdaden tegen de menselijkheid berechten als er een band is met België. Bedoeling is om politiek gemotiveerde klachten te vermijden. De lopende dossiers, zoals de zaak tegen de Israëlische premier Ariel Sharon, mogen wél nog voorkomen.

VRIJDAG 31 JANUARI.

De Arabisch-Europese Liga (AEL) stopt met haar beruchte burgerpatrouilles in Antwerpen. De AEL wil nu via een netwerk van informanten de politie in het oog gaan houden.

De derde ‘Prijs Karel Van Noppen’ gaat naar Etienne Cobbaert van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Cobbaert krijgt de prijs voor zijn bijdrage in de strijd voor gezonde voeding.

ZATERDAG 1 FEBRUARI.

Het Radio 1-programma ‘De Nieuwe Wereld’ en het Canvas-programma ‘De Schaduw van het Kruis’ worden bekroond met de prijs van de Radio- en Televisiekritiek 2002. Het Ketnet-programma ‘W817’ krijgt de jeugdprijs.

Koen Dassen, de nieuwe topman van de Staatsveiligheid, heeft vragen bij de werking van de begeleidingscommissie van het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert. Volgens Dassen bemoeilijkt de controle door het Comité I de werkzaamheden van de Staatsveiligheid.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content