MAANDAG 20 JANUARI.

Italië. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil het optreden van de anti-maffiarechters laten doorlichten door een parlementaire onderzoekscommissie. Daarmee valt het doek over de operatie Mani Pulite, het blootleggen van de banden tussen politici en de maffiose zakenwereld.

Nederland. De voormalige Servische president Milan Milutinovic meldt zich bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Kosovo. Milutinovic was president van Servië van 1997 tot eind 2002.

Verenigd Koninkrijk. Een anti-terreureenheid van Scotland Yard doet een inval in de Finsbury Park-moskee in Londen en vindt er wapens. Zeven mensen worden gearresteerd. In de moskee wordt geweld gepredikt door de radicale imam Abu Hamza al-Masri (44).

Zuid-Afrika. In Kaapstad worden de eigenaar en zeven werknemers van een homobar en massagesalon aangetroffen met een kogel in het hoofd en een overgesneden keel. Twee andere medewerkers hebben ernstige schotwonden in het hoofd, maar overleven de aanslag.

DINSDAG 21 JANUARI.

Koeweit. Twee Amerikaanse burgers, die werken voor het Amerikaanse leger in Koeweit, worden beschoten. Een man overlijdt, de ander is ernstig gewond.

Europese Unie. Europese boeren moeten een vast subsidiebedrag krijgen, onafhankelijk van hun productie. Dat zegt de Europese Commissie. De prijsgarantie voor graan, melk en rijst moet verdwijnen.

Mexico. In het westen van Mexico komen 23 mensen om door een aardbeving bij Colima.

WOENSDAG 22 JANUARI.

Venezuela. Het hooggerechtshof geeft opdracht het referendum over het bewind van president Hugo Chávez, aangevraagd door de oppositie, uit te stellen. De oppositie had twee miljoen handtekeningen verzameld voor zo’n referendum.

DONDERDAG 23 JANUARI.

Israël. In de buurt van Hebron, op de Westelijke Jordaanoever, schieten Palestijnen drie Israëliërs dood. De aanslag wordt opgeëist door de Palestijnse beweging Hamas.

Verenigd Koninkrijk. De Britse regering uit haar ongenoegen over het feit dat Frankrijk de Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft uitgenodigd voor een Afrikaanse top in februari.

VRIJDAG 24 JANUARI.

Nederland. In het centrum van Amstelveen wordt Cor van Hout, drugshandelaar en ontvoerder van Freddy Heineken, in volle middag op straat doodgeschoten.

ZATERDAG 25 JANUARI.

Zwitserland. In Bern komt het tot gevechten tussen politie en een duizendtal manifestanten tegen het Wereld Economisch Forum in Davos.

ZONDAG 26 JANUARI.

Italië. Tienduizenden volgen in Turijn de uitvaartplechtigheid van Giovanni Agnelli, de gewezen grote baas van de Fiat-groep. De Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi en premier Silvio Berlusconi wonen de dienst bij. Kardinaal Severino Poletto leest een boodschap voor van paus Johannes Paulus II en brengt hulde aan het ‘prestige’ en de ‘ondernemingskwaliteiten’ van Agnelli.

Australië. De Amerikanen Andre Agassi en Serena Williams winnen de Australian Open, het eerste Grand-Slamtoernooi van het tennisseizoen.

Samengesteld door Ivan Declercq

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content