Vrijdag 7 mei.

Eind vorig jaar waren in ons land 12.137 HIV-geïnfecteerden geregistreerd. Het aantal HIV-besmettingen steeg in 1998 tot 62 per maand. In 1997 lag dat aantal op 56.

Zaterdag 8 mei.

Tijdens de openingsnacht van het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) eindigt de boksmatch tussen conservator Jan Hoet en kunstenaar Dennis Bellone onbeslist. (zie ook p. 92)

ù In Brussel eisen de ongeveer 2600 deelnemers aan Roze Zaterdag gelijke rechten en een wettelijk verbod op discriminatie van homoseksuelen.

Maandag 10 mei.

Professor-emeritus Erik Suy zal de Joegoslavische regering adviseren op het proces tegen de Navo voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

ù Werkstress veroorzaakt een derde van het langdurig ziekteverzuim en de hoge werkdruk geeft bij 18 procent van de ouderen de doorslag om voor vervroegd pensioen te kiezen. Dat becijferde het Nationaal Onderzoeksinstituut voor Arbeidsomstandigheden.

ù De 11.11.11-actie heeft vorig jaar ruim 181 miljoen frank opgebracht. Dat is een recordcijfer.

ù Koning Albert en koningin Paola brengen een bezoek aan Polen.

ù Het Brugs parket vraagt de raadkamer om Patrick Steens en Lambert Sinove door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De vluchtdirecteur en de veiligheidswaarnemer bij de Oostendse airshow van 26 juli 1997 worden beschuldigd van onopzettelijke doding en onopzettelijke slagen en verwondingen. Bij de airshow kwamen elf mensen om.

ù Op 31 december 1998 telde het ministerie van Volksgezondheid 40.291 dokters in België. Dat is één arts per 253 inwoners.

ù De actie waarbij de spoorbonden gratis treintickets verschaffen, verloopt chaotisch. De NMBS erkent de actie niet.

Dinsdag 11 mei.

In Adinkerke overleven twee tienermeisjes een val uit het reuzenrad van het Meli Park. Over de oorzaak van het ongeval lopen de versies uiteen. De meisjes en de directie van het pretpark verwijten elkaar roekeloos gedrag.

Woensdag 12 mei.

Na een zelfmoordpoging van een asielzoeker in het opvangcentrum 127bis van Steenokkerzeel gaan andere vluchtelingen in hongerstaking uit protest tegen het Belgische uitwijzigingsbeleid.

ù De nabestaanden van de vermoorde PS-topman André Cools willen een klacht wegens laster en eerroof indienen tegen europarlementslid José Happart (PS). Die zou lichtzinnig hebben omgesprongen met valse informatie over de moord.

Donderdag 13 mei.

In Sint-Niklaas breekt brand uit bij McDonald’s. De schade blijft beperkt tot het diepvriesdepot. Het ALF ( Animal Liberation Front) eist de brandstichting op.

ù 21 van de 35 Hell’s Angels gaan in beroep tegen het vonnis dat de correctionele rechtbank van Gent eind april heeft geveld. Daarin werden ze veroordeeld wegens lidmaatschap van een privé-militie.

Zondag 16 mei.

Zowat veertigduizend mensen nemen in Antwerpen deel aan de Dag van de Fiets. De Fietsersbond vraagt de Vlaamse regering om anderhalf miljard frank te besteden aan infrastructuur voor fietsers en een kilometervergoeding voor fietsende leerkrachten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content