Maandag 14 december.

Duitsland. Buitenlandminister Joschka Fischer wil dat Turkije uitzicht krijgt op het EU-lidmaatschap. De vorige Duitse regering was de grote inspirator om het Turkse lidmaatschap op de lange baan te schuiven.

Frankrijk. In Toulouse vechten politie en jongeren een veldslag uit naar aanleiding van het doodschieten van een autodief.

Puerto Rico. De inwoners kiezen in een referendum voor het behoud van hun staatsvorm: een gemenebeststatuut met Amerikaans staatsburgerschap voor de inwoners. De aanhangers van aansluiting bij de VS als 51ste staat verliezen, maar de kloof tussen voor- en tegenstanders wordt kleiner.

Angola. Het komt tot zware gevechten tussen de regeringstroepen en de Unita-rebellen. De grote aanvalskracht van Unita noopt Luanda ertoe om zo’n duizend regeringssoldaten terug te roepen uit Congo, waar ze meestrijden aan de zijde van president Laurent Kabila. In 1994 werd een vredesakkoord getekend tussen Unita-leider Jonas Savimbi en de MPLA van president Eduardo Dos Santos, maar de dreiging van een nieuwe week nooit volledig.

Dinsdag 15 december.

Congo. Naar eigen zeggen brengen de rebellen het regeringsleger opnieuw een grote slag toe. De Zimbabwaanse soldaten die aan de zijde van president Laurent Kabila’s leger meestrijden, zouden minstens 45 manschappen hebben verloren. Dit zet president Robert Mugabe van Zimbabwe nog meer onder druk om zich terug te trekken uit Congo.

Algerije.Ismaïl Hamdani is aangesteld als nieuwe premier. Zijn prioriteiten zijn de democratisering van het land en het oplossen van de latente staat van burgeroorlog. De jongste tijd hebben de fundamentalisten weer tientallen mensen op brutale wijze vermoord.

Woensdag 16 december.

VS. Na een reis van twaalf dagen keert het ruimteveer Endeavour terug op aarde. De zes bemanningsleden koppelden tijdens hun ruimtewandelingen twee modules van het nieuwe internationale ruimtestation (ISS) aan elkaar. Het ISS moet het Russische ruimtestation Mir vervangen en zal ten vroegste in 2004 helemaal af zijn.

Donderdag 17 december.

Duitsland. Volgens het weekblad Der Spiegel is er een akkoord tussen kanselier Gerhard Schröder en de energieproducenten om de kerncentrales binnen twintig jaar te sluiten.

Vrijdag 18 december.

Marokko.Virgin-baas Richard Branson en de Amerikaan Steve Fossett vertrekken voor een non-stop ballonvlucht rond de wereld.

Zuid-Korea. Militairen brengen een Noord-Koreaanse duikboot tot zinken, die hun wateren was binnengedrongen. Het lichaam van één bemanningslid wordt al teruggevonden. De Noord-Koreanen proberen geregeld spionnen via deze weg in Zuid-Korea aan land te brengen.

VS. De Republikeinse kandidaat-voorzitter voor het Huis van Afgevaardigden Bob Livingston erkent dat hij zijn vrouw meermaals ontrouw is geweest. De bekentenis is pijnlijk voor de Republikeinen die president Bill Clinton willen afzetten wegens zijn affaire met Monica Lewinsky.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content